Letec Šonka se vrací k oblíbené disciplíně. Bývalý světový šampion bude součástí nového seriálu

Po třech letech by zase mohl sedět v kokpitu svého letadla a závodit mezi pylony tak, jak byl zvyklý. Pilot Martin Šonka oznámil, že bude součástí nové formy soutěže z minulosti známé jako Red Bull Air Race. Tři roky nazpátek český závodník světový šampionát ve sportovním létání dokonce vyhrál.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Šonka.

Martin Šonka. | Foto: Alexey Nasyrov | Zdroj: Reuters

„Trať je čistá, vypusťte kouř.“ Tradiční pokyn by mohl být znovu slyšet a čára dýmu za letadly bude opět mizet mezi pylony.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letec Martin Šonka by se mohl po třech letech vrátit ke své oblíbené disciplíně. Více v příspěvku Františka Kuny

Bude to ale bez rakouského výrobce energetických nápojů jako hlavního partnera. Organizátoři nově vznikajícího World Championship Air Race uzavřeli dohodu s Mezinárodní leteckou federací, která bude na závody dohlížet.

Na podzim roku 2018 stvrdil v Texasu Martin Šonka vítězství v celém seriálu a tehdy ve městě Fort Worth doufal, že jeho disciplína získá v Česku na oblibě.

„Není to balón nebo hokejka, pořád jsou to letadla. Ale doufám, že i podobnými úspěchy naučíme lidi být pyšné na takové výsledky, aby náš sport znali,“ říkal.

Jenže o půl roku později na aviatické pouti v Pardubicích už se musel smiřovat s tím, že seriál závodů končí. Informace to pro něj byla stará jen pár hodin.

„Jsem skleslý, a i to je slabé slovo. Je to jako když vezmete dítěti hračku, navíc člověk do toho dal hodně peněz. Furt budu doufat, že to není definitivní konec,“ popisoval.

Po zhruba třech letech by se Šonka mohl znovu dočkat. Na twitteru přiznal, že bude součástí nového seriálu. I když jde letectví dopředu, Mezinárodní letecká federace by měla dovolit používat stroje z původní formy seriálu, které se účastnil i další Čech Petr Kopfstein. První sezona nového šampionátu má odstartovat na začátku roku 2022.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme