Martina Sáblíková je v polovině MS ve víceboji na osmém místě, příčku před ní drží Nikola Zdráhalová

České rychlobruslařky Nikola Zdráhalová a Martina Sáblíková se po polovině mistrovství světa v rychlobruslařském víceboji na otevřeném oválu v Amsterodamu seřadily na sedmé a osmé pozici. V sobotním třetím závodu na 1500 metrů tak budou usilovat o to, aby zůstaly v elitní osmičce, jež pojede závěrečný závod na 5000 metrů.

Tento článek je více než rok starý.

Amsterdam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková při MS ve víceboji v Amsterdamu

Martina Sáblíková při MS ve víceboji v Amsterdamu | Zdroj: ČTK

Závod na Olympijském stadionu z roku 1928 nejlépe na těžkém ledu v hustém dešti rozjela Japonka Miho Takagiová, jež vede před domácí obhájkyní titulu Ireen Wüstovou a další Nizozemkou Antoinette de Jongovou.

Sáblíková obhajuje stříbro z loňského šampionátu v Hamaru, ale stupně vítězů se jí výrazně vzdálily už v úvodním závodu na 500 metrů. Šestinásobná olympijská medailistka zajela v náročných podmínkách čas 41,81 a byla až devatenáctá.

Na své silnější trati 3000 m si podle očekávání polepšila, nicméně třetí nejlepší čas 4:21,05 jí stačil jen k posunu na osmé místo, jež jako poslední zaručuje účast ve finále na 5000 metrů.

Dobrou šanci na absolvování kompletního programu MS má Zdráhalová, která se na pětistovce blýskla děleným čtvrtým místem a na trojce byla devátá. Před závodem na 1500 m ztrácí na Takagiovou 7,73 sekundy a před zkušenou krajankou Sáblíkovou má náskok 1,31 sekundy. Třetí Češka na startu, debutantka Natálie Kerschbaummayr, je poslední dvaadvacátá.

Na zlato po prvním dnu útočí Takagiová, jež vyhrála pětistovku a na trojce zajela druhý čas. Po přepočtu na 1500 metrů vede o 3,42 sekundy před šestinásobnou šampionkou Wüstovou, jež po devátém místě na pětistovce vyhrála suverénně trojku. De Jongová ztrácí 6,02 sekundy.

Mistrovství světa ve víceboji se jede pod otevřeným nebem poprvé od roku 2001. Šampionát slaví 125 let od prvního ročníku, jenž se konal právě v Amsterodamu v roce 1893.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme