Verstappen zůstane mistrem světa formule 1. Mercedes se proti výsledku z Abú Zabí neodvolá

Tým Mercedes se nebude odvolávat proti výsledkům závěrečné Velké ceny Abú Zabí formule 1. Německá stáj, jejíž pilot Lewis Hamilton ztratil šanci na rekordní osmý titul po sérii rozhodnutí sportovních komisařů a prohrané bitvě s Maxem Verstappenen v posledním kole, to oznámila ve čtvrtečním prohlášení. Nizozemský jezdec Red Bullu Verstappen tak zůstává novým mistrem světa.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž (Aktualizováno: 12:21 16. 12. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen.

Max Verstappen. | Foto: KAMRAN JEBREILI | Zdroj: Reuters

Mercedes po dramatickém vyvrcholení sezony protestoval proti údajnému porušení sportovních předpisů Mezinárodní automobilové federace a Verstappenově jízdě za safety carem.

Komisaři ale obě stížnosti zamítli. Německý tým zvažoval odvolání, které by musel podat do čtyř dnů. Ve čtvrtek stáj oznámila, že toto právo nevyužije.

„Důvod, proč jsme v neděli protestovali proti výsledku závodu, byl ten, že předpisy safety caru byly aplikovány novým způsobem. To vedlo k ovlivnění závodu poté, co byl Lewis ve vedení a mířil jinak k vítězství v mistrovství světa,“ uvedl tým v prohlášení na webu.

Zmatečný finiš formule 1. ‚Sezona bude mít navždy punc nespravedlnosti,‘ myslí si expert Richtr

Číst článek

„Zažádali jsme o to v zájmu sportovního fair play a od té doby jsme vedli konstruktivní dialog s FIA a vedením formule 1, abychom vytvořili do budoucna jasnou představu a aby všichni závodníci věděli, podle jakých pravidel závodí. Proto vítáme rozhodnutí Mezinárodní automobilové federace (FIA) zřídit komisi, která důkladně zanalyzuje to, co se stalo v Abú Zabí, a pomůže zlepšit pochopení pravidel, řízení a rozhodování ve formuli 1,“ doplnili zástupci Mercedesu.

S komisí budou aktivně spolupracovat stejně jako jezdci. „FIA za tento proces ponese odpovědnost. Tímto stahujeme naše odvolání,“ uvedli představitelé německého týmu.

Před závěrečnou cenou Abú Zabí měli Verstappen a Hamilton shodně 369,5 bodu, Nizozemec měl ale výhodu většího počtu vítězství v sezoně (9:8).

Ještě pět kol před koncem závodu měl titul blíže Hamilton, který držel před druhým Verstappenem náskok jedenácti vteřin. Po havárii Nicholase Latifiho a vyjetí safety caru však jeho sok nasadil novou sadu pneumatik a díky řadě kontroverzních rozhodnutí ředitelství závodu se dostal posléze do bezprostřední blízkosti za Hamiltona. V závěrečném kole ho pak předjel.

The reason we protested the race result on Sunday was because the Safety Car regulations were applied in a new way that affected the race result.

11:30 – 16. 12. 2021

2625 31274

„Maxi Verstappenovi a Red Bullu: Rádi bychom vyjádřili upřímnou úctu k vašim letošním úspěchům. Z této sezony jste udělali epický boj o titul ve formuli 1. Maxovi a celému týmu blahopřejeme a těšíme se na pokračování v příští sezoně,“ uvedli zástupci Mercedesu v prohlášení.

Čtyřiadvacetiletý Verstappen obdrží vítěznou trofej během čtvrtečního slavnostního ceremoniálu v Paříži.

We appealed in the interest of sporting fairness, and we have since been in a constructive dialogue with the FIA and Formula 1 to create clarity for the future, so that all competitors know the rules under which they are racing, and how they will be enforced.

12:00 – 16. 12. 2021

1990 23609

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme