Úvodní trénink před Velkou cenou Abú Zabí ovládl Verstappen. Hamilton přišel o nejrychlejší čas

Nizozemský jezdec Max Verstappen vyhrál první trénink na závěrečnou Velkou cenu Abú Zabí formule 1 | Foto: Hamad I Mohammed | Zdroj: Reuters

Nizozemský jezdec Max Verstappen vyhrál první trénink na závěrečnou Velkou cenu Abú Zabí formule 1. Čtyřiadvacetiletý pilot Red Bullu, který útočí v posledním podniku sezony na premiérový mistrovský titul, zajel o 196 tisícin rychlejší čas než druhý Valtteri Bottas z Mercedesu. Verstappenův rival v boji o konečný triumf Lewis Hamilton přišel o svůj nejrychlejší čas kvůli porušení traťových limitů a skončil třetí se ztrátou 0,346 vteřiny.

Abú Zabí Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Verstappen s Hamiltonem se před závěrečným podnikem sezony dělí se shodným počtem 369,5 bodu o vedení v šampionátu. Rodákovi z Hasseltu však k titulu stačí, aby jeho britský soupeř nezískal v Abú Zabí více bodů než on. V takovém případě by totiž mohl uspět díky většímu počtu vítězství v sezoně (9:8).

Nejvypjatější závěrečné závody formule 1: Vettelovy výhry, filmoví ‚Rivalové‘ a Massovo zklamání

Číst článek

Naopak Hamilton, jenž vyhrál tři poslední závody v Brazílii, Kataru a Saúdské Arábii, zaútočí na pátý mistrovský titul za sebou a osmý celkově. Tím by se osamostatnil od legendárního Michaela Schumachera v pozici nejúspěšnějšího pilota všech dob.

Ve Velké ceně Abú Zabí se rozloučí s kariérou finský jezdec Kimi Räikkönen. Mistr světa z roku 2007 měl v úvodním tréninku smyk v deváté zatáčce a zajel celkově třináctý čas.

Kvůli obrubníku v deváté zatáčce měli problémy také další jezdci včetně Landa Norrise z McLarenu. Trať v Abú Zabí prošla před letošním podnikem řadou úprav a oproti minulosti je kratší a rychlejší. To potvrdil i Verstappenův vítězný čas, který byl o 12,3 sekundy rychlejší než v minulém roce.

V kokpitu Williamsu se objevil v prvním tréninku Jack Aitken, který nahradil George Russella. Třiadvacetiletý Russell odchází po sezoně do Mercedesu, kde nahradí Bottase.

Druhý trénink v Abú Zabí se uskuteční od 14.00 SEČ.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme