Max Verstappen vyhrál Velkou cenu Rakouska formule 1, do čela šampionátu se dostal Sebastian Vettel

Max Verstappen z Mercedesu zvítězil ve Velké ceně Rakouska formule 1 před Kimi Räikkönenem a Sebastianem Vettelem z Ferrari. Německý jezdec se díky třetímu místu dostal do čela průběžného pořadí šampionátu před Lewise Hamiltona z Mercedesu, který závod nedojel.

Tento článek je více než rok starý.

Spielberg / Rakousko (Aktualizováno: 17:12 1. 7. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvacetiletý Verstappen si pro čtvrtý triumf v kariéře dojel až z pátého místa na startu a ukončil čtyřletou nadvládu Mercedesu na okruhu ve Spielbergu.

Pomohlo mu k tomu i naprosté selhání německé stáje, jejíž vozy sice odstartovaly z první řady, ale kvůli technickým problémům do cíle nedojel jak vítěz kvalifikace Valtteri Bottas, tak úřadující mistr světa Hamilton.

Mercedes přitom nezačal závod vůbec špatně, a i když Bottas po startu přišel o první pozici, dokázal se rychle vrátit na druhé místo za Hamiltona. Jenže ve 14. kole musel finský pilot a obhájce loňského vítězství odstoupit, protože mu selhal nový motor, který přitom začal používat teprve před týdnem.

V závodě byl kvůli tomu zaveden virtuální safety car a přišlo další selhání Mercedesu. V čele jedoucí Räikkönen s Vettelem i dvojice red bullů Verstappen, Daniel Ricciardo toho využili k výměně pneumatik, zatímco vedoucí Hamilton zůstal na trati. Do boxů zajel až v 25. kole a na trať se vrátil čtvrtý za trojicí Verstappen, Ricciardo, Räikkönen a před pátým Vettelem.

"Zahodili jsme vítězství. Nechápu," rozčiloval se Hamilton. Za podcenění situace se mu poté několikrát omluvil hlavní stratég Mercedesu James Vowles. Smůla ale čtyřnásobného šampiona pronásledovala dál a v 39. kole se před něj dostal největší rival v boji o titul Vettel.

Hamilton se pak po druhé zastávce v boxech díky odstoupení narozeninového oslavence Ricciarda vrátil na čtvrté místo, ale v 64. kole přišla další rána. Také čtyřnásobného mistra světa totiž zradil motor a Brit musel odstoupit. Do cíle Velké ceny nedojel poprvé po 33 závodech.

Do čela šampionátu se tak po devátém závodě v sezoně dostal opět Vettel, ale Hamilton si může vedení vzít zpět už za týden, kdy ho čeká domácí Velká cena v Silverstonu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme