Zahálka si na domácím mistrovství došlapal pro premiérový titul, ten slovenský si pohlídal Sagan

Mistrem republiky v silničním závodě cyklistů se stal poprvé v kariéře Matěj Zahálka. Stříbro získal na společném mistrovství Česka a Slovenska v Mladé Vožici Jan Bárta, třetí byl Adam Ťoupalík. Slovenským šampionem je už poosmé hvězdný Peter Sagan.

Mladá Vožice (Aktualizováno: 17:21 26. 6. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matěj Zahálka se raduje po dojezdu do cíle mistrovského závodu v Mladé Vožici

Matěj Zahálka se raduje po dojezdu do cíle mistrovského závodu v Mladé Vožici | Foto: Jan Brychta, Svět cyklistiky

Osmadvacetiletý Zahálka, jenž obléká dres nejlepší tuzemské stáje Elkov Kasper, strávil více než polovinu ze 197,2 kilometru dlouhého závodu na deset okruhů v úniku.

Cyklistka Neumanová znovu vládne domácímu šampionátu, do sbírky přidala už svůj třetí titul

Číst článek

Zpočátku s Danielem Turkem, ten však poté odpadl a Zahálka zůstal v čele sám. Nakonec svůj velký závod dotáhl až do vítězného konce. Časomíru zastavil na 5:02:11.

„Asi sto metrů před cílovou páskou jsem tomu začal věřit. Já se neotáčel, nechtěl jsem se stresovat, že jsou kousek za mnou. Pořád jsem čekal, že mě přežehlej a doteď mi to nedochází,“ řekl šťastný Zahálka v cíli Radiožurnálu.

Dominance Elkovu

Ze silné skupinky pronásledovatelů si vyjel stříbro se sedmisekundovým mankem na nového šampiona vítěz čtvrteční časovky a Zahálkův týmový kolega Jan Bárta.

Matěj Zahálka (vlevo) se raduje z premiérového republikového titulu se svým týmovým kolegou | Foto: Jan Brychta, Svět cyklistiky

Dominanci stáje Elkov Kasper, která naprosto ovládla už souboj s chronometrem, dovršili předloňský šampion Adam Ťoupalík a čtvrtý Michael Boroš.

Pátý dojel Jan Hirt, šestý muž celkového pořadí nedávného Gira d'Italia. „Byl to boj s větrnými mlýny. Pořád jsem si někoho vozil na zádech, stálo to hrozně moc sil," komentoval závodník belgického týmu Intermarché-Wanty-Gobert nelehkou bitvu proti týmové režii Elkovu Kasper.

Hned za Hirtem skončil bývalý výborný silniční profesionál Petr Vakoč, jenž před touto sezonou přesedlal na horská kola. Michael Kukrle v roli obhájce mistrovského trikotu byl s takřka čtyřminutovou ztrátou patnáctý.

Mistrovství ČR v silniční cyklistice v Mladé Vožici (Táborsko) - závod s hromadným startem:

Muži (197,2 km): 1. Zahálka 5:02:11, 2. Bárta -7, 3. A. Ťoupalík -11, 4. Boroš (všichni Elkov Kasper) -13, 5. Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) -17, 6. Vakoč (Canyon Northwave) -1:06, 7. Otruba -1:44, 8. J. Ťoupalík (oba Elkov Kasper) -1:55, 9. Řepa (Equipo Kern Pharma) -2:08, 10. Bittner (Development team DSM) -3:51.

Markéta Salaj Svozilová, mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme