Vodní slalomáři Přindiš a Prskavec skončili na domácím ME těsně pod vrcholem, deblkanoe mají zlato a bronz

Kajakář Vít Přindiš se stal v Troji vicemistrem Evropy ve vodním slalomu, Jiří Prskavec obhájil bronz. České vodáky porazil jen Slovinec Peter Kauzer. Jonáš Kašpar a Marek Šindler získali v Troji ve vodním slalomu zlaté medaile v závodě deblkanoí. Ondřej Karlovský a Jakub Jáně vybojovali ve stejné disciplíně bronz.

Praha (Aktualizováno: 14:49 2. 6. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko posádky deblkajaků Kašpar, Šindler a Karlovský, Jáně

Česko posádky deblkajaků Kašpar, Šindler a Karlovský, Jáně | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Přindiš coby nový vicemistr Evropy navázal na stříbro z loňského světového šampionátu. Prskavec obhájil třetí místo a na ME přidal třetí bronz ke třem titulům. České reprezentanty porazil Slovinec Peter Kauzer, který se vrátil na evropský trůn po osmi letech.

Zlato a závěr kariéry. ‚Vždycky jsme chtěli končit na vrcholu,‘ říkají zlatí deblkanoisté

Číst článek

Kauzer s Přindišem zajeli čisté finálové jízdy a slovinský dvojnásobný mistr světa byl o 51 setin sekundy rychlejší. Prskavec sjel umělý kanál v nejlepším čase dne, ale o čtvrtý primát po letech 2013, 2014 a 2016 jej připravil dotek ve dvanácté z 24 branek. S dvousekundovou penalizací prohrál s Kauzerem o 85 setin.

V patnáctičlenném finále chyběl mistr světa Ondřej Tunka, který neuspěl v semifinále stejně jako třeba obhájce prvenství Mateusz Polaczyk z Polska.

Totéž potkalo obhájkyni stříbra mezi kanoistkami Terezu Fišerovou, která vypadla z postupové desítky po dodatečné padesátisekundové penalizaci za špatný průjezd branky. Kategorii, která v olympijském programu nahradí deblkanoe, ovládla Rakušanka Viktoria Wolffhardtová.

V derniéře deblkanoí brali Češi dvě medaile včetně zlata

Kašpar se Šindlerem i s jedním dotykem branky zvítězili před rovněž jednou penalizovanými německými rivaly o 87 setin sekundy. Získali první zlatou medaili v kariéře, vylepšili loňský bronz a navázali na svého trenéra Ondřeje Štěpánka. Ten v lodi s Jaroslavem Volfem získal tři evropské tituly a ten poslední v roce 2012.

Mistr světa Tunka a kanoistka Fišerová vypadli na ME v semifinále, Prskavec a Přindiš postupují

Číst článek

Kašpar se Šindlerem, kteří už před sezonou ohlásili konec kariéry, se tak rozloučili nejlepším možným způsobem. „Chtěli jsme do toho závodu dát všechno, což si myslím, že se nám povedlo. Myslím, že jsme si nic víc přát nemohli. Vyšlo nám to podle plánu. Chtěli jsme končit na vrcholu a tím jsme skončili. Bohužel trošku dřív, než jsme chtěli,“ řekl Šindler.

Prvním vrcholem kariéry pro ně byla olympijská účast v Riu, která ale po chybě v závěru finále skončila nešťastně. Co se týče umístění, je dnešní závod jejich největším úspěchem. „Ta seniorská medaile, na tu jsme čekali fakt dlouho. I když minulý rok se nám povedla, ale titul je titul,“ komentoval to Kašpar.

Karlovský s Jáněm jako jediní z desítky finalistů předvedli čistou jízdu. „Jsem hodně dojatý, protože poslední závod, poslední šance, poslední naše medaile, konec kariéry. Já k tomu nemám slov. Jsem nadšený a ty pocity si budu pamatovat do konce života,“ řekl Karlovský. Sám pověsí pádlo na hřebík a teď se bude učit na státnice. Jeho parťák se zkusí příští rok prosadit mezi singlkanoisty.

Závod kanoistek, které v olympijském programu nahradí deblkanoe, vyhrála třiadvacetiletá Rakušanka Viktoria Wolffhardtová, pro kterou je to první seniorské zlato. Porazila zhruba o půl sekundy úřadující mistryni světa Mallory Franklinovou z Británie. Třetí byla Němka Elena Apelová. Ve finále nebyla žádná česká reprezentantka. Obhájkyně stříbra Tereza Fišerová vypadla v semifinále po dodatečné padesátisekundové penalizaci za špatný průjezd branky.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Praze:
Muži:
K1: 1. Kauzer (Slovin.) 91,02 (0 trestných sekund), 2. Přindiš -0,51 (0), 3. Prskavec -0,85 (2), ...v semifinále 21. Tunka (všichni ČR).
3xK1: 1. ČR (Tunka, Přindiš, Prskavec) 101,79 (0), 2. Polsko -3,65 (0), 3. Slovinsko -6,23 (4).
C2: 1. Kašpar, Šindler (ČR) 107,99 (2), 2. Behling, Becker (Něm.) -0,87 (2), 3. Karlovský, J. Jáně -1,10 (0), ...v semifinále 15. Koplík, Vrzáň (všichni ČR).
3xC2: 1. Německo (Behling/Becker, Anton/Benzien, Schröder/Bettge) 122,53 (2), 2. ČR (Karlovský/J. Jáně, Koplík/Vrzáň, Kašpar/Šindler) -4,11 (4), 3. Francie -11,00 (6).
Ženy:
C1: 1. Wolffhardtová (Rak.) 119,01 (2), 2. Franklinová (Brit.) -0,57 (2), 3. Apelová (Něm.) -3,38 (0), ...v semifinále 18. Fišerová, 20. G. Satková (obě ČR).
3xC1: 1. Británie (Franklinová, Woodsová, Forrowová) 140,75 (4), 2. Francie -6,14 (6), 3. Španělsko -11,50 (8), 4. ČR (Fišerová, G. Satková, Havlíčková) -12,54 (12).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme