Meditace působí výborně proti stresu, říká trenér. Dělat ji může každý

Kromě domácího cvičení, kterému se v době izolace v období zvláštních opatření kvůli šíření nového typu koronaviru mnoho lidí věnuje, je dobré umět relaxovat. K tomu může pomoct třeba forma relaxace a celkového zklidnění organismu - meditace.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé praktikují meditaci Falun Gong

Meditace (ilustrační foto). | Zdroj: Reuters

U meditace je výhodné, že ji opravdu může dělat každý. Člověk k tomu nepotřebuje žádné doplňky. Samotný proces ani nemusí trvat příliš dlouho, přesto můžou být výsledky meditace významné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Meditace působí výborně proti stresu, říká trenér. Dělat ji může každý

„Meditace působí výborně proti psychickému stresu, což je dnes obrovský problém. Také rozvíjí schopnost soustředění, což může být pro někoho hodně důležité,“ vysvětluje fitness trenér a mistr Evropy v klasické kulturistice Boris Orava.

Podle Oravy je meditace skvělým doplňkem ke cvičení. A co přesně vlastně během meditace děláme?

„Meditace je v podstatě dechové cvičení. Dýchání, respektive jeho správný způsob je problém u naprosté většiny lidí. Meditací se můžeme naučit správně dýchat,“ říká Orava.

Domácí cvičení s míčem je pro všechny. ‚Musí být ale správně nafouknutý,‘ upozorňuje instruktorka

Číst článek

I když by se to nemuselo zdát, práce s dechem patří k zásadním aspektům během posilování. Bez ní jen těžko dosáhnete u velkých cviků jako dřep, mrtvý tah nebo bench-press na maximální výkony. Takže i v tomto ohledu může být meditace nápomocná. Navíc je tu i prostší důvod - prostě se po ní cítíte dobře.

„Po meditaci se cítíte jako nový člověk, který shodil veškeré zatížení a je volný, svobodný, dokáže se dobře rozhodovat, je klidný a má daleko větší pocit štěstí a uspokojení a více si všímá krásy, která tu je,“ říká Boris Orava.

A jak na to? Pro začátek stačí najít si pohodlnou pozici, například v tureckém sedu s narovnanými zády, a správně dýchat (ideálně bráničně s dlouhým a hlubokým výdechem). Nejdůležitější je potom snažit se co nejvíc zpomalit myšlení, nejlépe nemyslet vůbec na nic. K tomu může ze začátku pomáhat soustředit se na jednu primitivní věc, například na vlastní dech.

U meditace je důležitá pravidelnost. Zároveň není nutné ji dělat dlouho, na začátku stačí klidně jen dvě minuty denně.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme