'Měla jsem vteřinu, abych se odplazila.' Novotné na Rallye Dakar přejelo auto motorku

Češka Gabriela Novotná málem na letošní Rallye Dakar skončila. Její motorku totiž v páté etapě přejelo v dunách závodní auto. Začal jí tak boj s časem, protože musela stihnout motorku opravit před horským přejezdem z Peru do Bolívie.

Tento článek je více než rok starý.

La Paz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Novotná u své dakarské motorky

Gabriela Novotná u své dakarské motorky | Foto: Jan Říha | Zdroj: Český rozhlas

Češka Gabriela Novotná málem na letošní Rallye Dakar skončila. Její motorku totiž v páté etapě přejelo v dunách závodní auto. Začal jí tak boj s časem, protože musela stihnout motorku opravit před horským přejezdem z Peru do Bolívie.

Ondřej Klymčiw zůstává v umělém spánku, operovat ho budou v sobotu

Číst článek

Gabriela Novotná, první česká motorkářka na Rallye Dakar dorazila do cílového bivaku v La Paz v osm hodin večer, před rozhovorem stihla akorát sundat helmu, byla totálně zmrzlá.

„Celý den je zima, mockrát jsme zmokli. Přejezdy jsou trošku otravné, zrušila se první část speciálky a první přejezd byl dlouhý. Po hodině spánku jsem vstávala ve tři ráno, vyjela do přejezdu a až v jednu odpoledne začala závodit,“ vyprávěla Radiožurnálu v cíli.

V předchozí etapě ji zdržel karambol, kvůli kterému přijela do bivaku velmi pozdě. Na trati jí motorku přejelo jiné závodní auto.

„Proto jsem pak měla na spánek je hodinu. Píchla jsem se pod jednou malou dunkou, ale úplně nevinně. Normálně bych vstala, zvedla motorku a jel dál,“ popisuje začátek dramatické situace.

Pak ale přes špičku duny viděla jiné auto. „Ještě tam stál organizátor a ukazoval mu, ať zpomalí. Měl jsem jen vteřinu na to se odplazit pryč, aby mě nepřejelo, přejelo jen motorku,“ ukazuje na svůj stroj.

Z kolize motorka vyvázla se zmuchlaným držákem na GPS, zničenou anténou, které má dvě, a poškozeným roadbookem. Všechno ale fungovalo tak, že se dalo dojet.

„Akorát ten držák neustále přidělávat páskami. Odjela jsem si všechno, ale z druhé speciálky jsem přijela poměrně pozdě a 400kilometrový přejezd nebyl nic moc,“ řekla Gabriela Novotná v cíli 6. etapy.

Po šesté etapě je Gabriela Novotná celkově mezi motocyklisty na 86. místě, na prvního Argentince Benavidese ztrácí přes 12 hodin.  

Jan Říha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme