Méně času na přípravu, zato delší dovolená. Basketbalistky poznávají nový systém kvalifikace

České basketbalistky zažívají poprvé to, na co jsou zvyklí třeba fotbalisté. Poprvé jsou součástí kvalifikace, která se hraje během klubové sezony, a ne až po ní. Tímto způsobem se sice bojovalo o postup už na předchozí evropský šampionát, ale tam měly Češky jako pořadatelé účast předem jistou.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České basketbalistky

České basketbalistky | Zdroj: ČTK

Formát kvalifikačních oken během roku, novinka pro české basketbalistky, vyvolala diskuzi i mezi samotnými hráčkami při příjezdu na první sraz.

„Já úplně nevím, jestli je to šťastné řešení. Přišlo mi lepší mít po sezoně blok přípravy a pak kvalifikaci,“ vysvětluje Radiožurnálu Tereza Pecková názor, který v české kabině převládá.

Rozbitou časomíru nahradily píšťalky. 'Ani jsme to nevnímali,' říkají nymburští basketbalisté

Číst článek

Všechny ženské basketbalové soutěže v Evropě jsou kvůli kvalifikaci aktuálně přerušené, takže, na rozdíl od mužských reprezentantů hrajících Euroligu, ve většině případech záleží jen na samotných basketbalistkách, jestli pozvánku přijmou a ne na klubu, jestli je pustí.

Nejlepší nevýhoda je tak v nedostatku času na přípravu. „Čas není, ale ve stejné situaci jsou i jiná družstva, takže to musí stačit,“ nezlobí se trenér ženské reprezentace Štefan Svitek.

„Pracujeme na souhře a hodně děláme obranu. Času je málo, nedají se moc dělat individuální činnost, takže je příprava specifická,“ doplňuje trenéra Svitka křídelnice Pecková.

Dvě šance na premiéry

Systém kvalifikačních oken ale nepřináší jen komplikace. Reprezentantky se uvidí častěji, mohou utužit partu a třeba budou víc rozehrané a méně unavené. „Ale i v sezoně je to náročné. Jak se hrajou poháry a pořád se cestuje, musíte cestovat někam jinam. Není moc času zregenerovat,“ vysvětluje Tereza Pecková.

Za největší pozitivum označila, že v létě, po sezoně, budou mít i reprezentantky delší dovolenou. To kouč Svitek si zase pochvaluje, že vyzkouší více hráček, protože na každé utkání může z širší nominace vybrat vždy jinou dvanáctku.

Udělal to i teď, před domácím zápasem od 20:10 se Švýcarskem. Místo lehce zraněné kapitánky Kateřiny Elhotové a pivotky Kamily Štěpánové si budou moct odbýt premiéry v seniorské reprezentaci Renata Pudláková a Julie Reisingerová.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme