Dobrodruh Světlík vyráží na svou životní cestu. Atlantik chce převeslovat za čtyři měsíce

Cestovat v době pandemie koronaviru mezi kontinenty není nic snadného a leckdo se toho i bojí. Čechoameričan Milan Světlík ale mezi takové lidi nepatří. Na cestě z New Yorku do Anglie nikoho nepotká, i když na ní stráví kolem čtyř měsíců. Absolvuje ji totiž v lodi, kterou bude pohánět jen vlastním veslováním. Na moře vypluje už v úterý.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Světlík na své lodi během vyjížďky v New Yorku

Milan Světlík na své lodi během vyjížďky v New Yorku | Foto: archiv Milana Světlíka | Zdroj: milanrows.com

„Vycestování ze Spojených států problém není. Informoval jsem úřady a žádné pozdržení nebo problémy s povolením nejsou,“ řekl Radiožurnálu Světlík, který se před 14 lety vypravil do Ameriky a už tam zůstal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Světlík vyplouvá na svou cestu přes Atlantik. Více v příspěvku Jana Suchana

Nejdřív myl nádobí i záchody v domově důchodců a teď pracuje jako projektant v New Yorku. A to je jeho štěstí, bez toho by svou plavbu podniknout nemohl. Profese důležitá není, ale bydliště ano.

„Znám pár chlapů, kteří měli v plánu vyplout z New Yorku. A teď nemůžou, protože tady nebydlí. Kvůli omezení dopravy a zavřeným hranicím se sem nedostali a museli to letos zrušit,“ uvedl náchodský rodák.

‚Vždycky jsem chtěl dosáhnout něčeho výjimečného.‘ Čechoameričan Světlík se chystá převeslovat Atlantik

Číst článek

Světlík nic rušit nemusel, i když se nedá říct, že by mu koronavirus problémy nepřidělal. I kvůli pandemii nesehnal na své veslařské dobrodružství sponzory, a tak rozpočet sto tisíc dolarů pokryje z kapsy své a kapsy bankovní, protože si vzal úvěr. Takže teď už jen poslední přípravy a může vyrazit.

„Hlavně abych nic nezapomněl. To není, jako když jdu někam na čundr nebo na nákup. Všechno si třikrát čtyřikrát kontroluji a s tím je samozřejmě spojený i nějaký stres. Jinak ale zůstávám pozitivní, těším se a jsem připravený, tak snad to dopadne všechno bez problémů,“ doufá dobrodruh.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme