Do svého snu převeslovat Atlantik už dal dva miliony korun. Letos se to Milanu Světlíkovi ale nepovede

Měl se ve své lodi vzdalovat Americe a blížit Evropě, ale ani jedno neplatí. Místo toho je dobrodruh Milan Světlík zpátky doma v New Yorku. Plán převeslovat Atlantik mu překazilo počasí. Svého snu se ale český projektant nevzdává, splnit si ho chce za rok.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místy si prozpěvoval české, slovenské i světové hity, místy na zapnutou kameru, ze které teď fanouškům stříhá videa, vyprávěl, s čím zrovna zápasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý příspěvek Jana Suchana

Takhle Čechoameričan Milan Světlík strávil ve vlnách 37 dní, viděl na vlastní oči velryby i delfíny, ale zároveň také obrovskou sílu přírody, která ho donutila tenhle pokus vzdát.

„Vzdušnou čarou jsem uvesloval zhruba 283 mil – což je asi 450 kilometrů – až ke konci kontinentální desky, kde jsem v podstatě devět dní čekal na příznivé počasí, které nikdy nepřišlo a byla mi sdělena prognóza, že dalších čtrnáct dnů vypadá velice špatně a nebyla žádná jistota, že se to změní. Takže jsem musel učinit těžké rozhodnutí vrátit se,“ popisuje Radiožurnálu.

Místo olympiády kanál v Račicích. ‚Srovnáváme se sami se sebou,‘ říká o přípravě kajakář Dostál

Číst článek

Těžké rozhodnutí to bylo z několika důvodů: „Stálo mě to spoustu úsilí, času a peněz...“

Konkrétně kolem 100 tisíc dolarů, tedy asi 2,25 milionu korun.

„Rozhodně toho ale nelituji, ba naopak. Jsem se svým výkonem velice spokojen a jsem velice rád, že jsem si to byl schopný takto vyzkoušet, protože jako trénink a příprava na příští rok to bylo perfektní,“ říká.

Světlík už má vymyšlené, jak to za rok udělat znovu a lépe. Vyplout směrem k Anglii chce z Manhattanu na konci dubna.

„I kdybych to tam nějak nedostal – čemuž nevěřím, věřím, že to převesluji –, tak je to pro mě co se týče osobního zážitku k nezaplacení. To se penězi ocenit nedá,“ dodává.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme