Ministerstvo školství rozdělilo část dotací. Jedenáct žádostí neuspělo

Ministerstvo školství v prvním kole nově vyhlášeného programu V rozdělilo sportovním svazům 152 milionů z celkových 1,3 miliardy korun, které jsou k dispozici. O peníze žádalo 39 převážně malých svazů, ty velké považovaly nové podmínky za nesplnitelné a žádosti nepodaly. Ministerstvo vyhovělo 28 žádostem, zbylých jedenáct z různých důvodů neuspělo. Další peníze se budou rozdělovat v druhém kole výzvy, kam se mohou svazy hlásit do 7. července.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr školství Stanislav Štech

Ministr školství Stanislav Štech | Zdroj: ČTK

Nejvyšší dotace v prvním kole dostaly Autoklub ČR a Český svaz cyklistiky. Svazy, které v prvním kole neuspěly, zpravidla nesplnily formální kritéria nebo měly problémy s vykazováním počtu členů. Ve druhém kole to mohou napravit.

Velké svazy považovaly za nepřijatelné nastavení programu jako projektu, které nevyhovuje průběžnému financování sportu. Problematické bylo také přeposílání peněz ze svazů klubům a jednotám, což je základní princip fungování tohoto programu. Sportovní funkcionáři kritizovali také nutnou třicetiprocentní spoluúčast, kterou ale ministerstvo později výjimkou žadatelům odpustilo.

Velké sportovní organizace chtěly, aby se peníze rozdělily podle rozpisu zveřejněného v polovině února. To ale ministerstvo odmítalo kvůli obavám, aby svazy po případném zjištění korupčního jednání nemusely dotace vracet. Po vypuknutí aféry kolem bývalé náměstkyně Simony Kratochvílové a tehdejšího předsedy fotbalového svazu Miroslava Pelty ministerstvo vyplácení peněz zastavilo a vyhlásilo nový program.

"Vyplývá, tedy že dneska jsme se dohodli a vysvětlili, že bude vyhlášeno druhé kolo té výzvy. Přihlásit se do ní můžou i ostatní svazy," uvedl pro Radiožurnál ministr školství Stanislav Štech.

"Vyjasnili jsme si také podmínky, za jakých by ta přihláška měla být administrována. Aby žádný ze svazů se nedostal do neřešitelné situace," doplňuje informace k dotacím Štěch.

Podmínky pro rozdělování dotací jsou stanoveny v takzvaném rozhodnutí ministerstva školství. To je dokument, který každý svaz podepisuje při přijetí dotace a v němž jsou detailně popsány podmínky, jak může peníze použít.

V zájmu rychlejšího vyřizování dotací bylo do sekce sportu na ministerstvu školství přijato šest nových zaměstnanců. Nedostatečné personální obsazení této části úřadu na úterní tiskové konferenci kritizoval předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

ČTK, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme