Místo zkušeností sázka na mládí. Český čtyřkajak se chystá na domácí světový šampionát

Zkušenost z poloviny vyměnili za mládí, ale nejvyšší cíle v hlavách zůstávají. Zvlášť před domácím mistrovství světa v rychlostní kanoistice. Po letech tak na světovém šampionátu pojede čtyřkajak v jiném složení. Josefa Dostála a Lukáše Trefila nahradili Jakub Špicar a Radek Šlouf.

Račice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyřkajak v původním složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Šterba

Čtyřkajak v původním složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Šterba | Foto: ASC Dukla

Za tři týdny se bude v Račicích bojovat o medaile na mistrovství světa v rychlostní kanoistice. Kromě velkých adeptů na medaili v podobě Fuksy a Dostála pomýšlí vysoko český čtyřkajak. Ten vyměnil dva zkušené za dva mladíky. S mistry světa a olympijskými medailisty Havlem a Štěrbou teď jezdí Jakub Špicar a Radek Šlouf. Druhý jmenovaný teď v lodi sedí na místě Josefa Dostála.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké funguje nové složení čtyřkajaku?

„Jsem hodně rád, že se nám povedlo získat medaile na Světovém poháru. Přišlo mi, že lidi z Dukly, kteří se pohybují kolem, na mě tlak nevyvíjeli, že jsem místo Pepy Dostála. Asi to byl jenom můj pohled. Vytvořil jsem si tlak sám, kdy jsem si říkal, že jim to šlo, protože když to tam nebude, tak se bude říkat, že posádka předtím byla jinde,“ říká mistr světa do 23 let mezi deblkajakáři Radek Šlouf.

Se čtyřkajakem už ale byl třeba na Světovém poháru nebo evropském šampionátu. „Opravdu to jsou zkušenosti. Já i Kuba jsme nikdy takhle důležitý závod nejeli, takže nemůžu říct, že to bylo námi dvěma, když nejsme tak zkušení jako další dva borci. Myslím, že nám to pomůže a něco si to z toho vezmeme.“

Kuba, kterého Radek Šlouf zmínil, je Jakub Špicar, nový háček čtyřkajaku. A oni dva borci jsou mistři světa a dvojnásobní bronzoví olympijští medailisté Daniel Havel a Jan Štěrba. Druhý jmenovaný je v 36 letech nejzkušenější a může mladším kolegům pomoci. Rozdíly ale dělat nechce.

„Je jedno, jestli tam ten kluk jezdí, má dvě olympiády, nebo ne. Myslím, že k tomu máme takový přístup. Když vidím, že bych mohl poradit právě díky zkušenostem, tak se snažím to klukům říct, i Dan. Pak je na nich, jestli si to vezmou. Zase se nesnažím machrovat, že tady jezdím 10 let, protože by mě pak třeba zmastili na singlu a vraceli by mi to,“ směje se Jan Šterba, který má na svoji posádku čtyřkajaku dozor ze zadní pozice.

V lodi ale pojďme na první pozici na háčka, který řídí jedenáctimetrový kolos. Daniel Havel může jako bývalý háček radit Jakubu Špicarovi.

„Já si třeba nechám poradit od Dana na háčku, hlavně ve čtyřkajaku jsem tenhle rok úplný nováček. Loni jsem si to vyzkoušel na republice a strašně se mi to zalíbilo. Jsem v tom furt takový nováček,“ přiznává Jakub Špicar.

Fanoušci čtyřkajaku si teď zvykají na vyslovování nového složení. Zní následovně: Špicar, Havel, Šlouf, Štěrba. A na konci léta bude bojovat na domácím mistrovství světa. Závodit se bude od 23. do 27. srpna.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme