Pro evropské zlato si dospurtoval italský cyklista Nizzolo. Ťoupalík finišoval na deváté pozici

Mistrem Evropy v závodě s hromadným startem se stal italský cyklista Giacomo Nizzolo, jenž po 177,5 km ve Francii vyhrál vyrovnaný spurt hlavní skupiny. Český šampion Adam Ťoupalík dojel v Plouay devátý a vyrovnal výsledek Jana Bárty z pondělní časovky.

Tento článek je více než rok starý.

Plouay Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závěrečný spurt závodu s hromadným startem na ME v Plouay

Závěrečný spurt závodu s hromadným startem na ME v Plouay | Foto: ZUMA/Eric Lalmand | Zdroj: ČTK

Jednatřicetiletý Nizzolo těžil z výborné týmové práce italské reprezentace a navázal na víkendové vítězství na národním šampionátu. Kolega Romana Kreuzigera z týmu NTT v závěru těsně porazil další elitní spurtéry Arnauda Démarea z Francie a Němce Pascala Ackermanna. Čtvrtý skončil jeden z největších favoritů závodu Mathieu van der Poel z Nizozemska.

Tour de France pojedou tři čeští cyklisté. Po Hirtovi s Kreuzigerem se dostal do nominace i Štybar

Číst článek

„Byl to úžasný den. Celý tým pracoval skvěle. Měli jsme plán, že když vydržíme všichni pospolu do posledního kola, tak půjdeme do spurtu. A přesně to jsme udělali. Jsem pyšný na celý tým, odvedli jsme neuvěřitelnou práci. Mám radost, že pojedu na Tour de France v dresu mistra Evropy,“ uvedl Nizzolo s narážkou na sobotní start Staré dámy.

Středečním triumfem se Nizzolo postaral o třetí italské vítězství na ME za sebou. V roce 2018 vyhrál Matteo Trentin, loni Elia Viviani.

Bývalý cyklokrosař Ťoupalík stejně jako Nizzolo potvrdil kvalitním výkonem ve Francii titul z národního šampionátu. V sobotu v Mladé Boleslavi se čtyřiadvacetiletý člen stáje Elkov Kasper stal mistrem republiky po výhře ve spurtu před Zdeňkem Štybarem.

„Od začátku závodu to byl obrovský boj o pozice. V půlce potom přišel velký pád, kdy už jsem se musel přesunout dopředu, abych neriskoval. V závěru se jelo hrozně rychle, ale snažil jsem se stále držet pozici. Navíc na horizontu na mě Dan Turek křiknul a rozjel mi sprint. Chtěl jsem se ještě zapojit do nějakého vláčku, ale bylo to strašně rychlé a víc už se nedalo posunout. Každopádně jsem s devátým místem hodně spokojený,“ uvedl v tiskové zprávě týmu Elkov Kasper Ťoupalík, jemuž pomáhali rozjet spurt týmový kolega Dominik Neuman, který skončil sedmnáctý, a Daniel Turek (31.).

Do cíle nedojel Petr Vakoč, jenž drží pátým místem z premiérového závodu elite v roce 2016 nejlepší český výsledek na ME.

Mistrovství Evropy v silniční cyklistice v Plouay (Francie):
Muži elite (177,5 km): 1. Nizzolo (It.) 4:12:23, 2. Démare (Fr.), 3. Ackermann (Něm.), 4. M. Van der Poel (Niz.), 5. Stuyven (Belg.), 6. Ballerini (It.), ...9. A. Ťoupalík, 17. Neuman všichni stejný čas, 31. Turek -8, 67. Kukrle -5:30, 93. Bárta (všichni ČR) -9:36.

Ženy do 23 let (81,9 km): 1. Balsamová (It.) 2:15:27, 2. Unekenová (Niz.), 3. Jörgensenová (Dán.) obě stejný čas, ...61. Jandová -8:54, Ševčíková (obě ČR) nedokončila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme