Juniorská šampionka Zachová na mistrovství Evropy končí. Z českých judistů vyhrál jen Pochop

Juniorská mistryně Evropy Renata Zachová vypadla na evropském šampionátu judistů v Praze hned v prvním kole. Nedařilo se ani dalším českým reprezentantům. Z pětice, která v pátek zasáhla do šampionátu, vyhrál alespoň jeden zápas jen devatenáctiletý Daniel Pochop.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Laerke Olsenová z Dánska a Renata Zemanová

Zleva Laerke Olsenová z Dánska a Renata Zemanová | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Dvacetiletá Zachová ve váze do 63 kg nestačila na Dánku Laerke Olsenovou, juniorskou vicemistryni světa z roku 2018. Česká judistka nedokázala dostatečně převzít aktivitu. „Celý zápas jsem nedělala to, co jsem si přála. Chytla jsem jenom tu její ruku a vlastně ne vždycky. Když už jsem ji chytla, tak jsem jen stála a čekala,“ řekla v nahrávce pro média.

Judisté dodržují na pražském šampionátu přísná opatření. Váhu shazují ve vymezeném ‚výběhu‘

Číst článek

Rozhodující okamžik, kdy soupeřčinu ruku nedržela, přišel krátce před koncem. Olsenová zaútočila, získala wazari a Zachové šest sekund na zvrat nestačilo. „Ona šla do toho jednostranného a já jsem v tu chvíli tak nějak ztuhla. Nedokázala jsem nic udělat. Prostě jsem zamrzla. Měla jsem od ní chodit dál a to jsem neudělala,“ posteskla si.

Pochop, který byl na juniorském ME pátý, svůj první zápas otočil 23 sekund před koncem. Petrua Pelivana z Moldavska, s nímž prohrával na wazari, hodil na ipon. Před branami čtvrtfinále ho ale zastavil Tohar Butbul z Izraele, který minutu a půl před koncem zvítězil na ipon.

Rychlý konec vzalo účinkování na seniorském ME pro osmnáctiletého Adama Kopeckého, který v kategorii do 81 kg nedokázal vzdorovat vicemistru Evropy z roku 2018 Samimu Chouchimu. O devět let starší Belgičan bodoval hned ve druhé minutě a ještě před jejím koncem udržel Kopeckého na zemi a zvítězil před časovým limitem.

„Měl silný levý úchop, nedokázal jsem si s tím úplně poradit a doplatil jsem na to,“ hodnotil loňský mistr světa v kategorii kadetů svou premiéru na ME dospělých.

Musilovi došly síly

Mnohem delší vstupní zápas absolvoval v téže kategorii zkušený Jaromír Musil, ale rovněž vypadl. Souboj s Muradem Fatijevem z Ázerbájdžánu dotáhl do prodloužení, ale do něj vstupoval se dvěma tresty.

V nastaveném čase získal dvě žluté karty i jeho soupeř, jenže Musil byl v koncovce pasivnější a po třech minutách a dvanácti sekundách „zlatého skóre“ dostal třetí trest znamenající konec zápasu. Bojoval s úbytkem sil.

„Už jsem měl kamenný nohy, trenéra jsem pořádně neslyšel. Takže to bylo takový plácání a vlastně pořádně nevím, jak ten golden probíhal,“ uvedl.

Jakub Ječmínek ve třiasedmdesátce nestačil na obhájce titulu Tommyho Maciase ze Švédska. Ten si v polovině zápasu připsal wazari a kontroloval duel do konce.

Finálový program bez české účasti začne v 16.00. V sobotu se do akce dostanou zbývající čtyři domácí judisté včetně olympijského šampiona Lukáše Krpálka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme