Formule 1 rozšiřuje formát sprintů. Od příštího roku se jich bude jezdit šest v sezoně

Kalendář formule 1 pro příští sezonu bude mít nejen nejvíc Velkých cen v historii, ale rekordní bude také počet závodů ve sprintu. Oproti dosavadním zvyklostem bude dvojnásobný, Mezinárodní automobilová federace FIA schválila konání celkem šesti. Formát měl premiéru vloni, letos se sprint jel ve Spielbergu a v Imole, zbylý je na programu v Sao Paulu. Kde se sprinterské závody uskuteční v příštím roce, to zatím není jisté.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Russell a Max Verstappen během Velké ceny Itálie

George Russell a Max Verstappen během Velké ceny Itálie | Foto: Massimo Pinca | Zdroj: Reuters

Vedení seriálu F1 a FIA vyhodnotily sprint jako úspěšný projekt. Kvalifikace se při tomto formátu koná již v pátek a výsledek zkráceného a bodově ohodnoceného sobotního závodu určuje pořadí na startu v nedělní Grand Prix.

"Všichni jezdci o něco bojují od pátku do neděle, soutěžnímu víkendu to dodává více dramatu a vzrušení," uvedl v prohlášení šéf F1 Stefano Domenicali. "Zpětná vazba od fanoušků, týmů, promotérů a partnerů byla velmi pozitivní a tento formát dodává formuli 1 nový rozměr," dodal.

V letošní sezoně se sprint jel zatím na italské Imole a rakouském Red Bull Ringu, přičemž oba vyhrál Max Verstappen. Poslední sprint letošní sezony se pojede Brazílii. 

Rekordně dlouhá sezona

Seriál formule 1 bude v příštím roce tvořit 24 závodů. Stáje ještě v minulém roce byly proti konání více než tří sprintů v sezoně, pokud nedojde ke zvýšení stanoveného stropu na výdaje. Letos v dubnu ale odsouhlasily navýšení jejich počtu.

lis, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme