Dánští házenkáři dokráčeli k úspěšné obhajobě, ve finále šampionátu zdolali v severském derby Švédsko

Házenkáři Dánska obhájili titul na mistrovství světa. Ve finále v Káhiře úřadující světoví a olympijští šampioni porazili 26:24 Švédsko a v součtu s předchozím turnajem v roce 2019 už vyhráli rekordních 19 zápasů za sebou.

Tento článek je více než rok starý.

Káhira Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dánsko slaví zisk titulu mistrů světa

Dánsko slaví zisk titulu mistrů světa | Foto: MOHAMED ABD EL GHANY | Zdroj: Reuters

Nejlepším střelcem Dánů ve vyrovnaném utkání byl hvězdný Mikkel Hansen, jenž se trefil sedmkrát a byl následně vyhlášen nejužitečnějším hráčem šampionátu. Švédům, kteří hráli finále MS po dvaceti letech, nepomohlo ani pět gólů Hampuse Wanneho. Bronz vybojovalo Španělsko po výhře 35:29 nad Francií.

Svaz házené reaguje na odřeknutí mistrovství světa. Odvolal prezidenta i reprezentační trenéry

Číst článek

Vedle Hansena se Dánové mohli opřít opět o gólmana Niklase Landina, jenž měl vynikající úspěšnost zásahů 41 procent. „Jsem na náš tým strašně pyšný. Našli jsme v sobě síly, o kterých jsem ani nevěděl, že je máme,“ řekl svěřenec trenéra Filipa Jíchy z německého Kielu.

„Jsem unavený. Kluci odvedli fantastickou práci,“ oddechl si trenér obhájců titulu Nikolaj Jacobsen, jehož svěřenci byli na hraně vyřazení ve čtvrtfinále s domácím Egyptem, který porazili až po sedmimetrových hodech.

Dánové po třech stříbrech získali druhé světové zlato a v historické tabulce se dotáhli na Německo a Rusko. Překvapivým finalistům Švédům se nepodařilo navázat na dosud poslední čtvrtý titul, který vybojovali v roce 1999 na předchozím MS v Egyptě.

Španělé po vítězství nad Francií získali první medaili na MS od triumfu na domácí půdě v roce 2013. Utkání o 3. místo měli od začátku pod kontrolou a obhájcům bronzu z Francie nedali prakticky šanci. Dvojnásobné úřadující evropské šampiony táhli osmi góly Alex Dujshebaev a nejlepší hráč zápasu brankář Rodrigo Corrales.

V Egyptě se hrálo kvůli covidu-19 před prázdnými tribunami a poprvé startovalo 32 mužstev. Na šampionátu měli původně hrát i čeští házenkáři, kteří se ale dva dny před úvodním utkáním proti Švédsku účasti vzdali kvůli mnoha případům nákazy koronavirem v týmu.

Mistrovství světa házenkářů v Káhiře:

Finále:
Dánsko - Švédsko 26:24 (13:13)
Nejvíce branek: Hansen 7/1, Nielsen 5, Holm 4 - Wanne 5/1, Lagergren 4.

O 3. místo:
Španělsko - Francie 35:29 (16:13)
Nejvíce branek: A. Dujshebaev 8, D. Dujshebaev 6 - Descat 7/1, Tournat a Fabregas po 4.

Další pořadí: 5. Maďarsko, 6. Norsko, 7. Egypt, 8. Katar, 9. Slovinsko, 10. Portugalsko, 11. Argentina, 12. Německo, 13. Polsko, 14. Rusko, 15. Chorvatsko, 16. Švýcarsko, 17. Bělorusko, 18. Brazílie, 19. Japonsko, 20. Island, 21. Bahrajn, 22. Alžírsko, 23. Severní Makedonie, 24. Uruguay, 25. Tunisko, 26. Rakousko, 27. Chile, 28. Kongo, 29. Maroko, 30. Angola, 31. Korea, 32. Kapverdy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme