Orientační běh není jen lesní disciplína. Na mistrovství světa se závodníci prodírají mezi turisty

Orientační běh, to není jen lesní disciplína. Aby byl tento sport divácky atraktivnější, organizátoři se ho snaží co nejvíce přiblížit fanouškům. I proto se na letošním světovém šampionátu v Lotyšsku úvodní sprintové závody běžely centrem hlavního města.

Tento článek je více než rok starý.

Riga Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šampionát v orientačním běhu v Rize

Šampionát v orientačním běhu v Rize | Foto: Barbora Dvořáková

Spousta turistů a fanoušků. Přesně tak vypadaly úvodní sprintové disciplíny na mistrovství světa v orientačním běhu v Lotyšsku. Závodníci běželi sice jen patnáct minut, během nich ale potkali tolik turistů, že český reprezentant Miloš Nykodým po závodě přemýšlel, jakou pomůcku si příště vezme s sebou na jejich odhánění.

„Já si snad vezmu příště rolničku na botu, protože to, aby člověk křičel, stojí hrozně energie. Těch turistů bylo opravdu hrozně moc.“

‚Její běh byl spíš jízda na motorce.‘ Orientační běžkyně Janošíková zářila na MS juniorů

Číst článek

I devatenáctiletá Tereza Janošíková kvůli turistům naběhala o pár desítek metrů navíc.

„Místo toho, aby byli ohleduplní a uhnuli, tak si radši začnou dělat fotografie, vlastně i kvůli nim jsem na trati udělala větší zásek. Nebudu to ale na ně svádět, byla to moje blbost.“

Závodníci si ale budou muset zvyknout, podobné městské sprinty se na světových akcích běhají čím dál častěji. Záměrem je totiž přitáhnout orientační běh i do destinací, kde by se lesní disciplíny nemohly uskutečnit - zájem má Paříž, uvažuje se i o Číně.

Od příštího roku budou dokonce světové šampionáty rozděleny - na městské a lesní. Jedním z organizátorů bude v roce 2021 i Česká republika a organizátoři se na to hodně těší.

„Budou se odbývat v krásném prostředí buď pískovcových skal, nebo Jizerských hor. Tam si ale závodníci a doufejme i diváci přijdou na své,“ říká místopředseda svazu orientačních sportů Ivan Matějů.

Na druhou stranu, i podle něj budou stále cennější vítězství v lese. „Královská disciplína se vždycky odbývá v lesních porostech. Také pro mě je vítěz klasické trati ten největší přeborník,“ řekl Radiožurnálu.

Ani na městské závody ale svaz nezapomíná a organizuje sprinty v historických městech, aby si běžci na diváky i turisty zvykli. Ti totiž i k orientačním sportům patří.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme