Ragbisté Nového Zélandu ovládli šlágr s Jihoafrickou republikou. Francie udolala Argentinu

Ragbisté Nového Zélandu vstoupili do světového šampionátu v Japonsku vítězně. Obhájci titulu porazili ve skupině B v souboji dvou favoritů celého mistrovství Jihoafrickou republiku 23:13. Francie udolala v předpokládaném souboji o postup ze skupiny C Argentinu 23:21. Austrálie otočila derby dvou týmů z Oceánie proti Fidži a ve skupině D si připsala výhru 39:21.

Sapporo (Aktualizováno: 13:33 21. 9. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápas světového šampionátu v ragby mezi Novým Zélandem a Jihoafrickou republikou

Zápas světového šampionátu v ragby mezi Novým Zélandem a Jihoafrickou republikou | Foto: ANNEGRET HILSE | Zdroj: Reuters

Ve šlágru základní skupiny B drželi Jihoafričané svého soupeře prvních dvacet minut pod obrovským tlakem, All Blacks ale udeřili hned při první příležitosti. Dvojnásobný nejlepší ragbista světa Beauden Barrett připravil dravým průnikem pozici pro George Bridge, který donesl šišku za koncovou čáru.

Ragbyové mistrovství světa začalo vítězstvím Japonska nad Ruskem, Macušima se blýskl třemi pětkami

Číst článek

Vzápětí přidal druhou pětku bratr největší hvězdy Nového Zélandu Scott Barrett a obhájci titulu vedli při odchodu do kabin 17:3. Jihoafričané prohráli první poločas ve skupinové fázi mistrovství světa teprve podruhé v historii.

Springboks se ale dokázali brzkou pětkou do utkání vrátit, Handré Pollard navíc přiblížil svůj tým na rozdíl čtyř bodů přesným dalekonosným kopem na háčko přímo ze hry. All Blacks už si nicméně náskok pohlídali a vítězstvím 23:13 navázali na semifinálový triumf nad stejným soupeřem na předchozím šampionátu.

„Hrálo se hodně s míčem, místy to bylo trochu bláznivé ragby. Kvůli tomu ale lidé přišli,“ pochvaloval si muž zápasu Beauden Barrett.

Francie udolala Argentinu

Francouzi předvedli skvělý první poločas a po dvou pětkách vedli 20:3. I z těžkých pozic se navíc dařilo kopáčovi Romainu Ntamackovi, který se nemýlil ani jednou ze čtyř pokusů.

První šampionát v Asii bude zajímavým předělem. Myslím, že ragby nakopne, říká Pavel Telička

Číst článek

Ve druhém poločase se ale úplně změnil obraz hry a Argentinci snížili po hodině hry i díky dvěma úspěšným položením na rozdíl dvou bodů. Útoková spojka Nicolás Sánchez navíc překročil hranici 100 bodů na světovém šampionátu, což se mu povedlo jako teprve třetímu Argentinci v historii.

Náhradní útokovka Ben Urdapilleta dokonce zařídil Jihoameričanům obrat a vedení, francouzským hrdinou závěrečných minut se ale stal Camille Lopez. Gólem přímo ze hry zařídil svému týmu v 69. minutě těsné vítězství 23:21. Po závěrečném hvizdu se ještě strhla přímo na hrací ploše potyčka, na výsledku už to ale nic nezměnilo.

„Měli jsme velmi špatný vstup do zápasu, k vítězství nestačí mít jeden dobrý poločas. Oni si toho tolik nevytvořili, ale využili svoje šance,“ uvedl po utkání Argentinec Pablo Matera.

Francie s Argentinou soupeří v papírově nejsilnější skupině C o dvě postupová místa s favorizovanou Anglií, Tongou a Spojenými státy.

Vicemistři světa museli otáčet

Stejně jako v úvodním utkání šampionátu mezi domácím Japonskem a Ruskem, také v zápase vicemistrů světa Austrálie s Fidži začal lépe outsider. Po úspěšném trestném kopu Bena Volavoly z páté minuty zakončil o chvíli později rychlý protiútok po sérii přihrávek Peceli Yato.

Australané zásluhou kapitána Michaela Hoopera a Reece Hodge položili dvě pětky, přesto o poločasové přestávce prohrávali 12:14. Ve 43. minutě položili podruhé i Fidžané, po chybě v australské rozehrávce se prosadil Waisea Nayacalevu, následně ale favorit zvýšil tempo a podle očekávání utkání otočil.

I když se australští kopáči s 57% úspěšností zápasem protrápili, Wallabies si pomohli silovou hrou v soupeřově dvaadvacítce a bodovou sérií v závěrečné půlhodině. V 57. minutě zaznamenal vítěznou pětku po maulu Tolu Latu, který vzápětí přidal další. Později se prosadili ještě Samu Kerevi a Marika Koroibete a Australané získali bonusový bod za čtyři položené pětky.

„Úvodní zápas nás opravdu prověřil, Fidži má tým složený z velkých a fyzicky skvěle připravených hráčů. Jsem pyšný na celý tým, jak jsme si i vzhledem k vývoji poradili,“ řekl po utkání kapitán Austrálie Hooper.

Mistrovství světa v ragby v Japonsku:
Skupina B:
Nový Zéland - JAR 23:13 (17:3).

Skupina C:
Francie - Argentina 23:21 (20:3).

Skupina D:
Austrálie - Fidži 39:21 (12:14).

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme