Mistrem světa v silniční cyklistice je Dán Pedersen. Štybar dojel na 13. místě

Mistrem světa v silničním závodě cyklistů v anglickém Harrogate se překvapivě stál teprve třiadvacetiletý Dán Mads Pedersen, který jel dlouho ve skupině uprchlíků a v cílové rovině přespurtoval Mattea Trentina. Italský favorit skončil druhý, bronz bere Švýcar Stefan Küng. Nejlepší Čech Zdeněk Štybar dojel po šesti a půl hodinách závodu třináctý.

Tento článek je více než rok starý.

Harrogate Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistr světa Dán Mads Pedersen

Matteo Trentin k titulu evropského šampiona přidal i světový primát (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Pedersen se stal prvním Dánem, který kdy vyhrál silniční závod mistrovství světa. Po boku Američana Lawsona Craddocka a Švýcara Stefana Künga vyrazil do úniku zhruba 45 kilometrů před cílem. Mimořádně náročný závod, který pořadatelé zkrátili kvůli velmi nevlídnému ostrovnímu počasí z 285 na 262 kilometrů, se rozhodl až v závěru.

Série nástupů a rozpadávajícího se pelotonu a skupinek pronásledovatelů vytvořila na čele pětičlennou skupinu, která si postupně vybudovala více než minutový náskok na hlavní skupinu a rozhodla o osudu závodu.

Mistryní světa v cyklistice je Nizozemka van Vleutenová. Nejlepší Češkou byla 37. Nosková

Číst článek

Dlouho ji vedl Nizozemec Mathieu van der Poel, který však přecenil své síly a třináct kilometrů před cílem ho postihla obrovská krize, po které prakticky nebyl schopný dále závodit a propadl se polem závodníků.

Později odpadl i italský pomocník úřadujícího mistra Evropy Mattea Trentina Gianni Moscon a boj o duhový dres se zúžil na trojici Küng, Pedersen a Trentin. Nejvíce sil v závěru prokázal třiadvacetiletý Dán, který sice nejprve nechal Trentina, ať zhruba 200 metrů před cílem začne spurtovat, potom se ale okolo něj prohnal a mohl oslavovat nečekaný a historický titul mistra světa pro svou zemi.

„Je to něco neuvěřitelného. Když jsme ráno startovali, nic takového jsem nečekal. Možnost nosit duhový dres je snem každého závodníka. Celý dnešní den byl neskutečný a těžko se věří tomu, jak to dopadlo,“ radoval se Pedersen.

Pátý byl trojnásobný mistr světa Slovák Peter Sagan. Štybar ztratil na vítěze minutu a deset sekund. Z šestice Čechů na startu dokončil závod vedle už jen Petr Vakoč, který byl na 46. místě posledním jezdcem, jenž projel cílem. Josef Černý skončil i kvůli technickému problému.

„Formu jsem měl výbornou. O to mě mrzí víc, že výsledek není nakonec takový, jaký jsem si představoval. Za takovýchto podmínek ale nevíte, jak bude tělo reagovat. Všichni to měli těžké a nikdo asi nejel na sto procent. Jsou to závody, to je vždy loterie, zvlášť na takhle těžkém závodě na mistrovství světa,“ řekl po závodě Radiožurnálu Štybar.

Mistrovství světa v silniční cyklistice - závod s hromadným startem:
Muži elite (261,8 km): 1. Pedersen (Dán.) 6:27:28, 2. Trentin (It.) stejný čas, 3. Küng (Švýc.) -2, 4. Moscon (It.) -17, 5. Sagan (SR) -43, 6. Valgren (Dán.) -45, 7. Kristoff (Nor.), 8. Van Avermaet (Belg.), 9. G. Izagirre (Šp.), 10. Costa (Portug.), ...13. Štybar všichni -1:10, 46. Vakoč -19:25, Černý, Sisr, Kreuziger, J. Bárta (všichni ČR) všichni nedokončili.

jgr, fk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme