Moderní pětibojařka Křenková obsadila na mistrovství světa 11. místo. Vlach byl mezi muži 12.

Moderní pětibojařka Karolína Křenková obsadila 11. místo na mistrovství světa a postarala se o nejlepší individuální výsledek české výpravy v Egyptě. O příčku horší byl z trojice Čechů v mužském finále Martin Vlach. Ondřej Polívka obsadil 15. místo, Jan Kuf nedokončil parkur. Zlaté medaile získali Italka Elena Micheliová a Brit Joseph Choong, jenž ovládl po loňských olympijských hrách v Tokiu i šampionát v Alexandrii.

Tento článek je více než rok starý.

Alexandrie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veronika Novotná a Karolína Křenková

Veronika Novotná a Karolína Křenková | Foto: Filip Komorous | Zdroj: ČTK

Třiadvacetiletá Křenková figurovala po dvou disciplínách parkuru a šermu na druhém místě za Micheliovou, jež na mistrovství světa před třemi lety v Budapešti získala stříbro.

Po plavání česká pětibojařka klesla na pátou příčku a po závěrečném běhu se střelbou o dalších šest. Těsně tak zaostala za první desítkou, nicméně se postarala o nejlepší český výsledek mezi ženami za posledních 15 let. Na podobném šampionátu byla v roce 2007 Lucie Grolichová v Berlíně desátá.

Překvapení na pětibojařském mistrovství světa, Houška s Tůmou vybojovali bronz ve štafetě

Číst článek

„Jsem úplně spokojená. Mohlo to asi dopadnout ještě o něco lépe, kdybych střílela lépe, ale jedenácté místo beru. Je to skvělé,“ řekla Křenková po životním závodu.

Ze základního šermířského kola si do finále přinesla skóre 230 bodů a další dva přidala v bonusovém kole. „Šerm vyšel super, s tím jsem moc spokojená,“ libovala si.

Za parkur měla plný počet bodů, stejně jako řada soupeřek. Protože plavala v poslední rozplavbě, měla před během minimum času. „Na zkušenost ze semifinále jsem reagovala tak, že jsem v plavání trošku vypustila poslední padesátku. Hlavně kvůli střelbě, abych měla klidnější ruku. Stejně to tam ale úplně nešlo, pár chyb jsem udělala a to mě stálo lepší výsledek,“ dodala Křenková.

Vlach litoval šermu

Choong odstartoval do závěrečné disciplíny s velkým náskokem, a přestože jej domácí Muhammad Aldžandj dotahoval, Choong v závěru zrychlil a s přehledem si doběhl pro premiérový světový titul. Před třemi lety v Budapešti bral stříbro. Za Aldžandjem skončil třetí Maďar Balász Szép.

Vlach, který se v Tokiu díky vydařené závěrečné disciplíně posunul o 14 příček na páté místo, se skvělým během zlepšil i tentokrát. Na první desítku ale o dvě pozice nedosáhl, přesto zaznamenal maximum v individuálním závodě na světovém šampionátu.

„S tím, jak jsem zašermoval, tak už to asi lépe nešlo. Zbytek pětiboje jsem už šel moc pěkně, šel jsem čistou jízdu, plaval rychleji než v semifinále, střílel jsem asi nejlépe, co jsem tady předvedl, a běžecky problém taky nebyl. Jedna velká chyba na šermu mě stála celý závod,“ řekl Vlach v nahrávce pro média.

Moderní pětiboj čeká změna. Parkur má nahradit překážkový závod. Olympijský vítěz Choong je proti

Číst článek

Kuf měl pád v parkuru, což znamenalo konec nadějí českého týmu v soutěži družstev. Bronzový medailista z mistrovství světa z roku 2014 do dalších disciplín nenastoupil, aby ušetřil síly na nedělní štafetu, do níž jej svaz nominoval vedle Veroniky Novotné místo zdravotně indisponovaného Marka Grycze.

„Mrzí mě to hlavně proto, že jsme po dlouhé době měli šanci bojovat o medaili s kluky v družstvech a já jsem to pokazil hned na začátku soutěžního dne,“ litoval Kuf a přiznal vlastní jezdeckou chybu.

„Věřil jsem si, na medaili by to asi dnes nebylo, ale do desítky to mohlo být a to je vždy moc pěkný výsledek. Nastoupím do mixu a pokusím se to nějak vynahradit,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme