Mistryní světa v cyklistice je Nizozemka Blaaková, Nosková dojela na 61. místě

Vítězkou silničního závodu žen a novou mistryní světa v cyklistice se v norském Bergenu stala Nizozemka Chantal Blaaková. Jediná česká zástupkyně ve více než stopadesátičlenném startovním poli Nikola Nosková dokončila závod na 61. příčce.

Bergen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Blaaková při vítězném závodě na mistrovství světa v silniční cyklistice v Bergenu

Blaaková při vítězném závodě na mistrovství světa v silniční cyklistice v Bergenu | Zdroj: Reuters

Blaaková rozhodla o triumfu v posledním z osmi okruhů celkem 152,8 kilometru dlouhého závodu, který byl v podání žen nejdelší v historii světových šampionátů. Stříbro získala Australanka Katrin Garfootová, bronz pak obhájkyně loňského titulu Amalie Dideriksenová z Dánska.

Časovku na cyklistickém MS vyhrál Dumoulin, Froome bere bronz, Bárta skončil 24.

Číst článek

Sedmadvacetiletá Blaaková si dojela pro životní úspěch odřená. Zlato získala i přes pád, po němž musela dojet peloton. „Těžko tomu všemu uvěřit poté, co se v průběhu závodu stalo. Trvalo mi docela dlouho, než jsem se zvedla a posadila zpět na kolo. V ten moment mě to i hodně bolelo a já myslela, že mám po závodě,“ připustila Blaaková.

Dvacetiletá Nosková dlouho kontrolovala dění, přestože neměla podporu dalších reprezentačních kolegyň. Po třetím okruhu dokonce vévodila pelotonu, ale nakonec měla v cíli takřka pětiminutové manko.

Na titul juniorského mistra světa dosáhl Dán Julius Johansen. Zbývající cenné kovy získali Italové: Luca Rastelli si vyjel stříbro, Michele Gazzoli těsně uhájil bronz. Nejlepším z šestice Čechů byl na 35. místě Vojtěch Sedláček.

Cyklista Sedláček vybojoval na mistrovství světa v cyklistice mezi juniory jedenácté místo

Číst článek

Johansen si dal dodatečný dárek k osmnáctinám, jež oslavil před deseti dny. "Nemohu tomu vůbec uvěřit, přestože jsem věděl, že jsem v dobré formě. V průběhu závodu bylo hodně kluků v různých únicích, ale parťáci z mého týmu odvedli fantastickou práci a udrželi všechny pohromadě. Takže jsem mohl rozhodnout v závěru, bylo to fantastické," radoval se Johansen.

O triumfu rozhodl šestý závodník úterní časovky jednotlivců v závěrečném okruhu takřka 134 kilometrů dlouhého závodu, kdy se utrhl ostatním jezdcům z vedoucí skupiny a pádil nezadržitelně za zlatem. Dojel si pro něj s náskokem 51 vteřin a navázal na loňský triumf krajana Jakoba Egholma.

České barvy byly sice v průběhu celého klání vidět, ale na dosah bojů o medaile zůstal nakonec jen Vojtěch Sedláček. Ostatní dokončili závod s velkou ztrátou, Petr Klabouch vzdal již v jeho průběhu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme