Popularita turnajů MMA v Česku roste. Galavečer v Praze sledovalo přes 16 tisíc fanoušků

Fanoušci smíšených bojových umění už potřetí za poslední půlrok zaplnili pražskou O2 arenu. Tvrdý sport, známý pod zkratkou MMA, v Česku raketově nabírá na popularitě. V sobotu večer se o tom premiérově přesvědčila i největší světová organizace UFC.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světoznámá hláška hlasatele UFC Bruce Buffera před hlavním zápasem večera poprvé zazněla už i v České republice. V pražské hale ji slyšelo přes šestnáct tisíc fanoušků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Galavečer zápasů MMA poprvé v Praze

„Skvělá atmosféra, je to super,“ stručně shrnul jeden z nejlepších českých trenérů Daniel Barták.

Největší kotel fanoušci vytvořili při zápasu jediné české zástupkyně Lucie Pudilové. Ta sice s Američankou Liz Carmoucheovou prohrála, ale atmosféru si pochvalovala: „Strašně děkuji všem, co mi fandili, bylo to neuvěřitelné. Takhle mi nikdy nefandili a strašně mi dodali síly. Bez nich bych to nezvládla. Dokázali mě vyhecovat k větším výkonům.“

Přitom ještě nedávno zajímaly turnaje MMA jen zasvěcené. Teď vyprodávají největší haly v Česku i domácí organizace, i když v tvrdých zápasech doslova stříká krev. Diváci totiž dostávají víc než jen sport, ve kterém na sebe naráží různé bojové styly.

Co je MMA?

MMA - Mixed Martial Arts (smíšená bojová umění). Kontaktní bojový sport spojující různé bojové sporty a bojová umění bez použití zbraní. Umožňuje údery i chvaty, boj vestoje i na zemi. Muži bojují v osmi váhových kategoriích, ženy ve třech.

UFC – Americká společnost organizující elitní akce MMA po celém světě. Angažuje elitní bojovníky a prosazuje jednotná pravidla MMA. Další organizace jsou například Rizin Fighting Federation (Japonsko) M-1 Global (Rusko) nebo české XFN a Oktagon MMA.

Je to nablýskaná show podpořená příběhy jednotlivých bojovníků. A lidi podle trenéra Bartáka baví třeba i provokace zápasníků před zápasy. „Trash talky tomu dávají určitý příběh. Lidé za tím příběhem jdou a trošku se se závodníky ztotožňují,“ vysvětloval Barták.

Propagaci MMA pomáhají i celebrity. Turnaje často navštěvují třeba moderátor Leoš Mareš nebo rapper Rytmus, kteří sami mají spoustu fanoušků. Nedávno si toho všiml třeba jeden z nejlepších českých bojovníků Karel Vémola. „Oni přijdou domů a řeknou ‚hele, poprvé jsem byl na MMA a oni to vážně nejsou jen křupani. Ono to bylo vážně dobré, byla to show. Už to nejsou 90. léta, kde si banda bláznů chodí dát někam *** někde do garáží. Už je to opravdu kultivovaný sport,‘“ popsal.

MMA boom v Česku má ještě jeden efekt. Tvrdý sport si chce zkusit čím dál víc lidí na vlastní kůži, jak potvrzuje trenér Barták: „Já to vidím i z druhé strany jako trenér, že lidé jdou do tělocvičny a chtějí si to zkusit. Je to sice tvrdý sport, ale dá se dělat i jako hobby.“

Historicky první akce UFC v Česku popularitu MMA ještě podpořila. V následujících měsících se budou snažit pozornost upoutat už zase české organizace, ale největší světová značka by se do Prahy mohla za dva roky vrátit.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme