‚Terminátor‘ Vémola: Nepřipouštím si, že bych na UFC v Praze chyběl, bude to svátek

Pražská premiéra UFC - největší světové organizace smíšených bojových umění MMA - se bude týkat i několika českých bojovníků. Jedním z nich by mohl být Karlos „Terminátor“ Vémola, který mezi elitou působil jako první Čech. „A fanouškům jsem slíbil, že se vrátím,“ řekl Radiožurnálu po oficiálním oznámení únorového turnaje.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlos Vémola

Karlos Vémola | Foto: FB Karlose Vémoly

V čem je UFC na vyšší úrovni než ostatní organizace?
Úplně ve všem. To kdybychom začali rozebírat, tak je ten rozhovor nekonečný. Zkrátka od A do Z.

Soutěž UFC se poprvé představí v Praze, v únoru se odehraje v O2 aréně galavečer zápasů MMA

Číst článek

Takže je turnaj UFC v Praze velká událost?
Tohle je to nejlepší, co se českému MMA mohlo stát. Takový svátek. Věděl jsem, že jednání probíhají, ale počítal jsem spíš s podzimem. Mile mě překvapilo, že se to stihlo takhle rychle a bude to už v únoru.

UFC teď začne dávat dohromady zápasy. Už se vám někdo ozval?
Komunikujeme s hlavním matchmakerem, který má tohle na starosti. Ale v Americe jsou teď svátky, takže další komunikace proběhne asi až po víkendu.

Takřka jistý zápas má Lucie Pudilová, aktuálně jediná Češka v UFC. Co vy? Počítáte s tím, že na turnaji nebudete chybět?
V hlavě nemám nic jiného. Bylo jen otázkou času, kdy se do UFC vrátím. Vždyť jsem z posledních patnácti zápasů čtrnáctkrát vyhrál. Navíc...

Co je MMA?

MMA - Mixed Martial Arts (smíšená bojová umění). Kontaktní bojový sport spojující různé bojové sporty a bojová umění bez použití zbraní. Umožňuje údery i chvaty, boj vestoje i na zemi. Muži bojují v osmi váhových kategoriích, ženy ve třech.

UFC – Americká společnost organizující elitní akce MMA po celém světě. Angažuje elitní bojovníky a prosazuje jednotná pravidla MMA. Další organizace jsou například Rizin Fighting Federation (Japonsko) M-1 Global (Rusko) nebo české XFN a Oktagon MMA.

...ano?
Na UFC v Polsku jsou Poláci, na UFC v Německu jsou Němci a tak dále. Neumím si představit, že by stejný vzor neplatil taky v Česku. A kdo jiný než já a Lucka Pudilová by tam měli být?

Schválně zkuste nějaká jména.
Čím víc Čechů a Slováků na kartě bude, tím pro československé MMA líp. Já bych to samozřejmě přál mnoha dalším - Buchingerovi, Deákovi, Petráškovi... Ale jako první bychom se měli řešit já a Lucka Pudilová. Ne, nepřipouštím si, že bych na té kartě nebyl.

Nebyl by pak v ohrožení váš start na prosincovém turnaji XFN v O2 areně?
To už přenechám manažerům. Alfou a omegou je, jestli UFC pošle nabídku smlouvy. Za jakých podmínek, na kolik zápasů, kdy ji bude chtít podepsat... Takže to bych teď mluvil předčasně. Ale nebudu lhát, že to v ohrožení není. Naštěstí promotéři XFN mi to přejí a nestáli by mi v cestě.

V Polsku vyprodávají stadiony

Patří už MMA v Česku mezi respektované sporty?
To doufám, i když ještě nejsme tam, kde bych si představoval.

Což je?
Když můžou Poláci vyprodat stadiony pro 65 tisíc lidí, tak proč bychom stadiony nemohli vyprodat taky? Blížíme se k tomu v prosinci na XFN v O2 areně a samozřejmě asi bude vyprodané UFC v únoru. Ale snad je to jen začátek. Byl bych rád, kdyby si ten sport lidi oblíbili a kdyby vyprodání O2 areny nebyla výjimka.

Jak to myslíte?
Chtěl bych, aby to byla rutina. UFC se třeba každý rok vrací do Londýna, protože je to vždycky úspěšné a je hned vyprodáno. Vrací se třeba i do Švédska, do Polska... Proč by se nemohla vracet každý rok do Prahy? Ano, MMA v Česku roste, ale ještě není tam, kde může být.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme