Vědí, jak ublížit. Zápasníci MMA se radši vyhýbají konfliktům, u soudu jim sport může uškodit

Při svém sportu obvykle nechodí pro ránu daleko, při tréninku i zápase jich spoustu rozdají, ale i přijmou. Na ulici si ale musí dávat pozor, aby se do nějakého konfliktu nepřimotali, protože by je to mohlo vyjít hodně draho.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MMA (ilustrační foto)

Pokud se zápasník dostane do konfliktu a způsobí jinému člověku vážná zranění, u soudu mu to přitíží. Ilustrační foto | Foto: Ricardo Moraes | Zdroj: Reuters

„Když už situace vyeskaluje do takové podoby, že se MMA zápasník musí bránit, moc dobře ví jak. Pak to samozřejmě dopadá těžkým ublížením na zdraví,“ říká Radiožurnálu profesionální zápasník Jan Malach, který má v soubojích MMA vyrovnanou bilanci deseti výher a stejného počtu porážek.

Popularita turnajů MMA v Česku roste. Galavečer v Praze sledovalo přes 16 tisíc fanoušků

Číst článek

Pokud se takový bijec skutečně dostane do konfliktu a způsobí jinému člověku vážná zranění, u soudu mu to přitíží.

„Pakliže jste zápasník a znáte důsledky svého jednání, tak se vám snáz prokazuje subjektivní stránka činu. Že jste věděl, že vážně ublížíte na zdraví. U laika se to prokazuje hůř. Soud k tomu určitě přihlédne,“ vysvětluje soudkyně Vrchního soudu v Praze Pavla Augustinová.

Dodává, že podobně soudy nahlížejí třeba na karatisty nebo boxery. Profesionální zápasníci po letech tréninku samozřejmě moc dobře vědí, v jaké chvíli a jakým způsobem svého soupeře co nejefektivněji zneškodnit.

Hlavně proto se vyhroceným konfliktům v běžném životě mimo oktagon zápasníci radši vyhýbají „Přestože se může jednat o sebeobranu, do ničeho bych se nepouštěl. Protože to bývá slovo proti slovu a zbytečně z toho máte lítání po soudech. Nejlepší je všechno řešit verbálně, případně z té situace odejít,“ je přesvědčený sedmadvacetiletý zápasník Jan Malach.

Pouliční rvačka stála slibně rozjetou kariéru jinou naději českého MMA - Michala Kotalíka. Ten byl v loňském roce za těžké ublížení na zdraví odsouzený na čtyři roky do vězení. Aktuálně se řeší případ Tomáše Penze, který měl napadnout svou přítelkyni.

Co je MMA?

MMA - Mixed Martial Arts (smíšená bojová umění). Kontaktní bojový sport spojující různé bojové sporty a bojová umění bez použití zbraní. Umožňuje údery i chvaty, boj vestoje i na zemi. Muži bojují v osmi váhových kategoriích, ženy ve třech.

UFC – Americká společnost organizující elitní akce MMA po celém světě. Angažuje elitní bojovníky a prosazuje jednotná pravidla MMA. Další organizace jsou například Rizin Fighting Federation (Japonsko) M-1 Global (Rusko) nebo české XFN a Oktagon MMA.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme