Olympijské zlato vyhrála pro kamarádku, která po závodě zemřela. Věra Růžičková slaví 90. narozeniny

Olympijské zlato a zároveň tragédie nad smrtí mladé gymnastky. Takovou pověst mají letní olympijské hry v Londýně v roce 1948. Věra Růžičková byla jednou z klíčových postav a slaví své 90. narozeniny.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Růžičková slaví 90. narozeniny

Věra Růžičková slaví 90. narozeniny | Foto: Martin Sekanina/CNC | Zdroj: Profimedia

„Měla jsem tatínka, který nás odmalička učil plavat, lyžovat, hrát stolní tenis. Dělal s námi všechno, co bylo dostupné,“ vzpomíná pro Radiožurnál olympijská vítězka v gymnastice Věra Růžičková.

Gymnastka Věra Růžičková stále živě vzpomíná na 'smutnou' olympiádu v Londýně

Číst článek

Sportovní začátky její kariéry ale nebyly na žíněnce Hrála basketbal, výborně se jí vedlo i ve skocích do vody. Až na střední škole jí učitelka přivedla ke gymnastice, která jí kromě sportovních úspěchů přinesla i životního partnera.

„Sportovní gymnastika mi učarovala současně s mým mužem. Pořád jsme byli v tělocvičně a byla to naše životní náplň i v pozdějších letech,“ vzpomíná.

V roce 1948 byla členkou družstva, které na letních olympijských hrách v Londýně získalo zlatou medaili. Růžičková odjížděla do Londýna jako náhradnice, zaskočila ale za kamarádku Elišku Misákovou, kterou před závodem odvezli lékaři do nemocnice s podezřením na chřipku.

Nakonec to ale byla dětská obrna a Eliška během olympiády bojovala o život. „Sešly jsme se a řekly si, že vyhrajeme pro Elišku. Že když Eliška vyhraje, Elišce se to povede taky. Nám se to podařilo, Elišce bohužel ne,“ zvážněla Věra Růžičková.

Eliška Misáková v noci po závodě zemřela a gymnastky svou výhru věnovaly jí. I přes takové těžké momenty Růžičková na gymnastiku nezanevřela, stala se trenérkou, byla členkou předsednictva České obce sokolské a náčelnice Sokola Brno I.

Nejvíce ale stejně vzpomíná na olympijské hry“ „Je to sen každého sportovce, takže když se zúčastníte, je to zážitek na celý život. A když se podaří vyhrát, je to něco navíc.“

Vítězstvím v roce 1948 se Věra Růžičková nesmazatelně zapsala do historie české gymnastiky. Právě zlato družstva z Londýna, bylo prvním cenným kovem ženské sportovní gymnastiky, v budoucnu nejúspěšnějšího českého sportu na olympijských hrách. A jedna z jeho držitelek, Věra Růžičková slaví 90. narozeniny.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme