Konec parkuru v moderním pětiboji? Po incidentu v Tokiu uvažuje unie o nahrazení cyklistikou

Z moderního pětiboje by do budoucna mohl vypadnout parkur. V reakci na hrubé chování německé závodnice Anniky Schleuové a její trenérky ke vzpurnému koni na olympijských hrách v Tokiu o tom podle informací serveru insidethegames jednal tento týden výkonný výbor mezinárodní unie UIPM. Ve sportu, který se dál skládá z plavání, šermu a kombinované disciplíny běhu a střelby, by jezdeckou část mohla nahradit cyklistika.

Monte Carlo Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Annika Schleuová

Annika Schleuová | Zdroj: Reuters

Výkonný výbor UIPM jednání o budoucnosti sportu nepopřel, nepotvrdil ale zatím ani to, že parkur už ve skladbě disciplín nemá budoucnost. Oficiální prohlášení by unie, která usiluje o udržení moderního pětiboje v olympijském programu, měla vydat ve čtvrtek.

Pětibojařka Schleuová a její trenérka čelí žalobě, podle ochránců zvířat týraly na olympiádě koně

Číst článek

Podle serveru The Guardian, který se odvolává na několik svých zdrojů, už ale rozhodnutí padlo a parkur skutečně nahradí cyklistika.

Schleuová si v olympijském závodě, v němž útočila na zlato, vylosovala pro jezdeckou část koně jménem Saint Boy (Svatý chlapec), který se jí vzpouzel a odmítal skákat.

Závodnice propukla v pláč a snažila se koně pomocí bičíku a ostruh přimět k poslušnosti. Trenérka Kim Raisnerová ji vyzývala, ať koně udeří, a sama to také do jeho zadní části těla udělala.

Německý svaz na ochranu zvířat v reakci na to podal na obě žalobu kvůli týrání zvířat. Trestnímu oznámení po dalších incidentech s koňmi na olympijských hrách čelí i Mezinárodní olympijský výbor (MOV) a Mezinárodní jezdecká federace (FEI). Zájmové sdružení Wild beim Wild zabývající se ochranou zvířat viní obě organizace z porušování práv zvířat.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme