Ruský motokárový jezdec slavil vítězství vztyčenou pravicí. ‚Nemám slov,‘ vzkázal ukrajinský pilot Peklin

Patnáctiletý ruský závodník Arťom Severjuchin čelí kritice poté, co vítězství v závodě mistrovství Evropy v kartingu slavil na stupních vítězů nacistickým pozdravem. Mladého Rusa za jeho chování zkritizoval ukrajinský pilot formule 4 Ivan Peklin. Případem už se zabývá Mezinárodní automobilová federace FIA.

Video Portimau (Portugalsko) (Aktualizováno: 21:46 11. 4. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský závodník Arťom Severjuchin

Ruský závodník Arťom Severjuchin | Foto: FIA Karting/KSP | Zdroj: www.fiakarting.com

Severjuchin ovládl závod motokár v portugalském Portimau před svými konkurenty Britem Joem Turneyem a Švédem Oscarem Pedersenem. Když po jeho boku stáli na stupních vítězů, patnáctiletý závodník ukázal gesto připomínající nacistický pozdrav, načež se začal hlasitě smát.

Během ceremoniálu hrála na počest vítěze italská hymna. Mezinárodní automobilová federace FIA totiž v reakci na situaci na Ukrajině zakázala Rusům a Bělorusům závodit pod svou vlajkou, Severjuchin tak závodí pod italskou. Další ruský závodník stejné kategorie Maksim Orlov vystupuje pod neutrální vlajkou FIA.

Ruský gymnasta se za podporu invaze na Ukrajinu nestydí. ‚Udělal bych to znovu,‘ prohlásil

Číst článek

Na video, které se začalo rychle šířit po internetu, už zareagoval například ukrajinský pilot formule 4 Ivan Peklin.

„Zatímco tisíce lidí v mé zemi umírají rukou ruských vetřelců a zaznívají hlasy, že politika do sportu nepatří, můžeme vidět chování ruského závodníka na pódiu mistrovství Evropy. Nedokážu pro toto chování najít slova. Chci, aby FIA jednala,“ napsal na instagram.

FIA vydala oficiální stanovisko v pondělí odpoledne. „Zahájili jsme vyšetřování nepřípustného chování Arťoma Severjuchina. O dalších krocích budeme brzy informovat,“ uvedla automobilová federace na twitteru.

Bez ohledu na výsledek vyšetřování FIA skončí Severjuchin ve švédském týmu Ward Racing, jenž chování svého jezdce odsoudil. „Ward Racing nevidí žádnou možnost pro pokračování spolupráce s Arťomem Severjuchinem a podnikne kroky k ukončení jeho kontraktu,“ uvedli představitelé týmu na instagramu.

Nacistický pozdrav vztyčenou pravicí do úrovně ramen pravděpodobně vychází ze stejného starořímského gesta. Dobou římských císařů se později inspirovali italští fašisté a pozdrav následně převzal Adolf Hitler. V mnoha zemích je „hajlování“ zakázáno, v Česku je jako trestný čin postižitelné peněžitým trestem i odnětím svobody.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme