Saúdská Arábie je ochotná za pořádání zaplatit, vysvětluje expert přesun Rallye Dakar

Rallye Dakar se po jedenácti letech pojede na novém místě, z Jižní Ameriky se přestěhuje do Saúdské Arábie. Důvody tohoto přesunu jsou především finanční.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Macík dojel ve 4. etapě Dakaru druhý

Martin Macík na Rallye Dakar. | Foto: Carlos Jasso | Zdroj: Reuters

O přesunu na Blízký východ se mluvilo už na letošním Dakaru v Peru a tuhle informaci potvrdil před měsícem trojnásobný vítěz soutěže Katařan Násir Al Attíja.

Důvody jsou hlavně finanční - vlády jihoamerických zemí už nebyly ochotné za pořádání Dakaru francouzským organizátorům platit, takže pořadatelé i týmy na Dakaru měli někdy na trati velké problémy. To by se mělo v novém působišti změnit.

Rallye Dakar se podruhé přesouvá na jiný kontinent, od příštího roku se bude jezdit v Saúdské Arábii

Číst článek

„Saúdská Arábie je nejspíš z těch zemí, které jsou ochotny za pořádání Rallye Dakar zaplatit. Jsou tam i zajímavé terény, takže ta volba je nejspíš i z tohoto důvodu,“ vysvětluje spolupracovník Radiožurnálu Jan Říha, který byl jako reportér na Dakaru třináctkrát.

Pro samotné týmy, především ty z Evropy, to bude výhoda v lepší dostupnosti. Let do Saúdské Arábie je o pár hodin kratší než třeba do Peru. Podle českého závodníka Martina Macíka bude na Blízký východ i snazší doprava vozidel a dalšího vybavení.

„Loď tam popluje maximálně deset dní. Díky tomu nebudeme techniku odevzdávat měsíc před a dostávat měsíc po Dakaru,“ říká Macík.

Podrobnější informace chce pořádající společnost ASO oznámit 25. dubna, podle katarského vítěze Dakaru Al Attíji by se měla slavná rallye Saúdské Arábii jezdit minimálně příštích pět let.

Kromě Saúdské Arábie se letos mluvilo i o návratu do Afriky, ale nakonec zvítězil asijský stát. Ze západní Afriky do Jižní Ameriky se totiž Dakar přestěhoval kvůli obavám z teroristického útoku, což by organizátoři nemohli vyloučit ani v příštích letech.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme