Motorkář Jan Brabec si musel před premiérou na Rallye Dakar udělat řidičák i pořádně zhubnout

Mezi téměř čtyřicítkou Čechů, kteří budou závodit na Rallye Dakar, je i nováček Jan Brabec. Fanoušci motokrosu a superkrosu si ho pamatují jako desetinásobného českého mistra. Přesto si Brabec musel před svou dakarskou premiérou udělat povinný řidičák na motorku a shodit deset kilo.

Tento článek je více než rok starý.

Lima Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motorkář Jan Brabec

Motorkář Jan Brabec | Foto: FB Jana Brabce

„Jako první jsem musel udělat motoškolu. Druhá věc byla to, že za dva roky, kdy jsem nezávodil, jsem přibral deset kilo. Ty se mi ale podařilo sundat dolů, teď mám osmdesát kilo a můj trenér říká, že už dál hubnout nemám.“

Macík zůstává nejmladším pilotem kamionu na Dakaru, kabinou budou znít Queen i Rocky

Číst článek

Jan Brabec najezdil v přípravě na Dakar, kde bude vozit startovní číslo 91, desítky tisíc kilometrů. Mezi českými motorkáři by se i jako nováček mohl stát černým koněm závodu. Během kariéry ho vedl i špičkový zahraniční trenér.

„Základy jsem dostal v Americe, protože jedním z mých trenérů byl nejlepší superkrosař, jaký kdy existoval, Jeremy McGrath. Od svých osmi let jsem prakticky neslezl z motorky, což mi na Dakaru bude snad pomáhat,“ doufá Brabec.

Je to veliké, chci dojet do cíle, říká o Dakaru první česká závodnice na čtyřkolce Olga Roučková

Číst článek

Do Jižní Ameriky si nepřibalil žádný talisman. Tradičně ho totiž má přímo na přilbě. Nese značku RAF.

„Všechny moje závodní přilby jsou v barvách britského letectva, kde lítali čeští piloti za druhé světové války. Je to můj mentální talisman, protože ti kluci zažili neskutečné peklo, a tak je to taková moje motivace,“ věří motorkář Jan Brabec.

Na své premiérové Rallye Dakar se startem 6. ledna v peruánské Limě by rád dojel do čtyřicátého místa. Pokud mu ale půjde pro něj nová disciplína - navigace, může myslet i na vyšší umístění.

Jan Říha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme