V Londýně odstartoval první šampionát elektrických koloběžek. Tým má i bývalý jezdec formule 1

Po šampionátech formule E, moto E nebo extreme E mají fanoušci motorsportu a elektromobility další závodní sérii ke sledování. V Londýně se o víkendu konal první závod šampionátu eSkootr, tedy závodů elektrických koloběžek.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Organizátoři šampionátu chtějí podle svých slov především propagovat a rozvíjet mikromobilitu, tedy městskou dopravu na krátké vzdálenosti s bezemisními vozidly.

„Budujeme nový dostupný sport. Navíc chceme distribuovat do měst bezpečné koloběžky na každodenní dopravu,“ prohlásil pro agenturu Reuters spoluzakladatel šampionátu Khalil Beschir.

„Nyní jsme ve stejném bodě, kde byl automobilový průmysl v roce 1910. Chceme pomoci dopravě na skútrech jako to dokázala formule 1 s automobily,“ prozradil libanonský podnikatel více než ambiciózní ambice šampionátu.

Šampionátu eSkootr se účastní deset týmů po třech jezdcích. Svůj tým má i například bývalý dlouholetý jezdec formule 1 Nico Hülkenberg.

Speciální pravidla

Jednotlivé skútry váží čtyřicet kilogramů. Pneumatiky jsou vyrobeny z rostlinného oleje a jejich přilnavost umožňuje podle oficiálního webu jezdcům a jezdkyním naklonit se na koloběžce až 55 stupňů.

První závod ve vyřazovacím formátu na 470 metrovém okruhu vyhrál Matis Neyroud ze Švýcarska.

lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme