W Series chtělo dostat ženu do formule 1, ale bojuje o vlastní existenci. Ukončilo sezonu a shání sponzory

Série měla za cíl, aby závodnice získaly zkušenosti, pozornost, sponzory, a jejich kariéra se z W Series rozvíjela v šampionátech, kde by závodily s muži. Svou historicky třetí sezonu však musel ženský šampionát kvůli finančním problémům ukončit předčasně. „Problémy byly zásadní, protože promotér neměl na zaplacení faktur už od loňské sezony,“ říká pro iROZHLAS.cz komentátor Jiří Košta. Nyní se W Series snaží získat prostředky pro příští sezonu.

Tento článek je více než rok starý.

Singapur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závod W Series v Barceloně

Závod W Series v Barceloně | Foto: Urbanandsport/NurPhoto | Zdroj: Reuters

Série odstartovala v roce 2019. O rok později se kvůli pandemii šampionát nekonal, ale v roce 2021 se vrátil a letos pokračoval. Nicméně už je jasné, že svou třetí sezonu nedokončí. Posledním závodem letošního ročníku W Series byla Velká cena Singapuru a závody v americkém Austinu a Mexico city se neuskuteční. W Series o tom informovalo na svém webu.

Od příštího roku začne nový motoristický šampionát pro ženy. Cílem je dostat závodnice do formule 1

Číst článek

Mistrovský titul získala britská závodnice Jamie Chadwicková, která měla náskok 50 bodů na druhou Beitske Visserovou a ovládla tak všechny tři ročníky šampionátu. Devatenáctiletá Češka Tereza Bábíčková, která kvůli zranění nemohla závod v Singapuru absolvovat, obsadila bez zisku bodu 18. místo.

Hlavním viníkem předčasného konce jsou finanční problémy série, které jsou údajně dlouhodobé. Daily Telegraph informoval, že měla série podle účetní uzávěrky z konce roku 2021 závazky ve výši 7,5 milionu liber.

Důvodem může být, že W Series je původně myšlenka jednoho člověka, který všechno platil. Později se přidali sponzoři, ale nevěřím, že měli zásadnější finanční vliv,“ zamýšlí se nad možnou příčinou finančních potíží komentátor Sport TV Jiří Košta.

Spekulace o předčasném konci sezony se objevily ještě před závodním víkendem v Singapuru, který se konal na přelomu září a října. Výkonná ředitelka W Series Catherine Bondová ale byla optimistická. „Museli jsme bojovat o peníze od začátku. Monitorujeme náš rozpočet a věřím, že budeme pokračovat,“ prozradila.

O necelé dva týdny později už však série oznámila konec sezony. „Tvrdě jsme pracovali, abychom mohli dokončit sezonu podle plánu, ale bohužel jsme za tak krátkou dobu nebyli schopní finanční prostředky získat,“ komentovala situaci Bondová. 

„W Series musí získat velké sponzory na většinu monopostů a prokázat své kvality. V minulosti to navíc bylo hodně sporné s výběrem závodnic, protože si šampionát vybíral často velká jména namísto talentu,“ poukazuje Košta na věci, které se musí změnit, aby se z W Series stal finančně stabilní fungující šampionát.

Letošní konec W Series však někteří fanoušci a novináři viděli pozitivně. Podle nich separace ženám v motorsportu nijak nepomáhala.

„Problém číslo jedna je, že lidi to takhle vidí. Ve W Series ale nejde o to, že jsou proti sobě jen ženy. Šampionát chce pouze ženám pomoci, aby získaly zkušenosti, pozornost a sponzory k tomu, aby potom mohly jezdit v jiných sériích proti mužům,“ reaguje Košta.

Cílem W Series bylo dostat ženskou závodnici do formule 1, což se zatím nepovedlo, i když trojnásobná šampionka Chadwicková působí jako rezervní pilotka v týmu Williams.

„Za prize money z prvního titulu mohla navíc jezdit v regionální formuli FRECA. Nyní jí pravděpodobně čeká série IndyLights a potenciálně IndyCar. Doufám, že ji ale uvidíme ještě alespoň ve formuli 3. W Series dělá maximum, aby dostalo ženy na světovou úroveň motorsportu, ale musí některé věci změnit,“ uzavírá Košta.

Konečné pořadí zkrácené sezony W Series:

1. Chadwicková 143 b., 2. Visserová 93, 3. Powellová 86, 4. Pullingová 73, 5. B. Garciaová 53, 6. M. Garciaová 45, 7. Martiová 44, 8. Kimilainenová 42, 9. Hawkinsová 37, 10. Wohlwendová 32,...18. Bábíčková 0

Lukáš Liška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme