Pole position pro Verstappena. Nizozemský pilot odstartuje Velkou cenu Monaka před Alonsem

Do Velké ceny Monaka formule 1 odstartuje z pole position mistr světa a lídr šampionátu Max Verstappen z Red Bullu. Nizozemský pilot porazil v posledním kole dnešní těsné kvalifikace o 84 tisícin sekundy Španěla Fernanda Alonsa z týmu Aston Martin.

Monako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z pole position v Monaku odstartuje mistr světa Max Verstappen

Z pole position v Monaku odstartuje mistr světa Max Verstappen | Foto: Reuters, Piroschka Van De Wouw | Zdroj: Reuters

„Věděl jsem, že to tenhle víkend bude hodně vyrovnané. Takže jsem na to zatlačil ještě o něco víc,“ uvedl pětadvacetiletý Verstappen po těsném vítězství nad jiným dvojnásobným šampionem Alonsem.

Závod formule 1 se v Imole nepojede, region ohrožují záplavy a pořadatelé se obávají o bezpečnost

Číst článek

Jednačtyřicetiletý Španěl těsně nedosáhl na první pole postion od Velké ceny Německa 2012. „Startujeme z první řady v Monaku, takže dobře odvedená práce. Je to příjemný pocit, vždycky jsem věřil svým schopnostem,“ řekl Alonso, jenž letos skončil čtyřikrát třetí.

Třetí čas zajel Monačan Charles Leclerc, jenž na domácí trati získal pole position v minulých dvou letech. Jezdec Ferrari ztratil na Verstappena 106 tisícin, ale z druhé řady nakonec startovat nebude, neboť několik hodin po kvalifikaci dostal trest ztráty tří míst kvůli tomu, že v tunelu překážel Landovi Norrisovi z McLarenu. „Pral jsem se s autem jako blázen. Tohle bylo maximum, co jsem z toho mohl získat,“ řekl Leclerc ještě před potrestáním.

Na třetí místo se tak posunul původně čtvrtý Francouz Esteban Ocon z týmu Alpine, vedle něhož se postaví druhé ferrari Španěla Carlose Sainze. V třetí řadě budou pátý Lewis Hamilton z Mercedesu a Leclerc.

Verstappen bude mít v neděli na městském okruhu, kde se složitě předjíždí, velkou šanci zvýšit své vedení v mistrovství světa. Druhý muž průběžného pořadí, jeho týmový kolega a loňský vítěz Sergio Pérez, totiž do závodu odstartuje ze zadní pozice. Mexičan hned v první části kvalifikace narazil do bariéry a poničil svůj monopost RB19. V kvalifikaci, jež byla kvůli jeho nehodě zhruba na deset minut přerušena, už pokračovat nemohl.

Kvalifikace na Velkou cenu Monaka, závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:11,365, 2. Alonso (Šp./Aston Martin) -0,084, 3. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,106, 4. Ocon (Fr./Alpine) -0,188, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -0,265, 6. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,360.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme