Formule 1 chce být do roku 2030 uhlíkově neutrální. ‚Je to nereálné,‘ říká motoristický expert

I když to může jít proti motosportu jako takovému, tak formule 1 už nechce přispívat ke globálnímu oteplování. Motory budou bez emisí a Velké ceny bude pořádat podle principů udržitelnosti. Takový je plán společnosti Liberty Media, která světový šampionát vlastní.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton | Zdroj: Reuters

Pro někoho vůně, pro jiného zápach. Formule 1 každopádně bude bez spáleného benzinu, bez emisí. Takový cíl si vytyčili vlastníci slavné automobilové série. Uhlíkovou stopu motorů chtějí snížit na nulu a závody pořádat podle zásad udržitelného rozvoje.

Hamilton pošesté. Britský závodník ovládl formuli 1, v Austinu mu stačilo druhé místo

Číst článek

Organizátoři si dali za úkol, že nejpozději do roku 2030 nasadí do závodů spalovací (hybridní) motory s nulovou uhlíkovou stopou. Už o pět let dříve by měly být všechny Velké ceny pořádány plně podle zásad udržitelnosti - tedy bez jednorázových plastů.

Používat se budou jen udržitelné materiály a veškerý odpad zamíří do recyklace nebo kompostu. Právě tady má formule 1 největší prostor pro zlepšení, říká automobilový závodník a motoristický expert Radiožurnálu Jakub Knoll.

„Samotné ježdění po dráze má na životní prostředí, z pohledu formule 1, dopad asi v oblasti jednoho procenta, nebo úplné minimum. Mnohem více prostoru je mimo závodní trať,“ naráží Knoll na přímou organizaci závodů na místě, cestování a logistiku.

Ta způsobuje až 50 procent veškerých emisí formule 1. Pro zajímavost - na zámořské Velké ceny vypravují organizátoři až sedm velkých dvoupatrových nákladních letadel Boeing 747.

Společnost chce být uhlíkově neutrální, ale to podle experta na Formuli 1 Tomáše Richtra není reálné. „I když organizátoři omezí lety, zefektivní dopravu, tak stále musí vyvíjet a vyrábět ony ekologické motory,“ pokračuje expert na Formuli 1 Tomáš Richtr.

Je to vůbec reálné?

„Seriózně. Jediná možnost, jak přistoupit k tomu, abychom tuto činnost udělali ekologickou, je ji kompletně zrušit. My sice můžeme mít uhlíkově neutrální pohonnou jednotku, ale její výroba nebude uhlíkově neutrální, protože se bude vyrábět v továrnách, které uhlíkově neutrální budou jen těžko. Myslím si, že to zkrátka není reálné," dodává Richtr.

Racionálnější ale podle Richtra je původ myšlenky, aby formule 1 také začala bojovat s globálním oteplováním. Vlastník seriálu společnost Liberty Media je totiž veřejně obchodovatelnou společností na newyorské burze a vyplatí se jí tak respektovat aktuální trendy, které mohou veřejnost rozdělovat.

Třeba kvůli genderové vyváženosti už tutu sezonu neasistují pilotům na startovním roštu hostesky. Organizátoři formule 1 na svůj oficiální twitterový účet umístili působivé video. Podaří se jim však takovou výzvu opravdu splnit?

Marek Augustin, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme