Michek dojel v nejdelší etapě Rallye Dakar devátý, Pabiška musel po pádu do nemocnice

Motocyklista Martin Michek zajel ve 4. etapě Rallye Dakar devátý čas a v průběžném pořadí se posunul o jednu pozici na 21. místo. Po nejdelším letošním měřeném úseku slavné soutěže je mezi motorkáři v čele i nadále Brit Sam Sunderland. V kategorii automobilů byl Martin Prokop po dodatečné penalizaci čtyřiadvacátý a v celkovém hodnocení klesl na desátou příčku. Nejlepším z českých pilotů kamionů byl šestý Aleš Loprais, jenž je celkově pátý.

Tento článek je více než rok starý.

Rijád (Saudská Arábie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motocyklista Martin Michek na Rallye Dakar

Motocyklista Martin Michek na Rallye Dakar | Foto: HAMAD I MOHAMMED | Zdroj: Reuters

Attíja dnes zažil den plný „čtyřek“: ve 4. etapě 44. ročníku rallye slavil 44. etapové vítězství. K prvenství mu ale dopomohla i dodatečná dvouminutová penalizace Jazída Rádžhího ze Saúdské Arábie, jenž kvůli ní klesl na páté místo.

Prokop po třetí etapě na Dakaru klesl o jednu příčku, Loprais si s kamionem polepšil

Číst článek

Attíja si mírně upevnil vedení, druhého Sébastiena Loeba z Francie porazil o 25 sekund a celkově má k dobru přes 38 minut.

Prokop ztratil na první místo 18:40 minuty. „Byla to docela zajímavá etapa, i když zejména po startu byla extrémně rychlá. Přežili jsme jeden těžký moment, kdy jsme jeli malinko mimo trať a vlétli jsme do obrovských děr. Tam nás to hodně rozhodilo,“ uvedl Prokop ještě před udělením penalizace.

Po složitém okamžiku se snažil dávat velký pozor. „A bylo to vidět na tempu. Nebyli jsme nejrychlejší a auta se k nám hodně rychle přibližovala. Pak ale přišly těžké úseky na navigaci, kde jsme se motali s dalšími auty, ale vždy jsme to našli nejrychleji. Super,“ řekl pilot týmu Benzina Orlen.

Přál si, aby další etapy byly ještě náročnější a pomalejší. Oproti konkurenci má totiž hendikep v nižším výkonu motoru. „Bylo vidět, že dnes nás blázni afričtí několikrát předjeli, ale pak se tam motali jako nudle v bandě. To je naše šance,“ podotkl Prokop.

Vítězný Španěl Barreda

Mezi motocyklisty byl nejrychlejší Španěl Joan Barreda, na kterého Michek ztratil 13:18 minuty. „Bylo to hrozně dlouhé, jsem unavený. Odsýpalo to, opravdu velmi rychlá etapa. Držel jsem plný plyn do poslední chvíle, maximálkou 165 km za hodinu jsem jel hned několikrát,“ řekl člen týmu Orion Moto Racing Group.

Teď musím na přejezd a půjdu si na chvíli lehnout. Ještě nás čeká asi 140 kilometrů do bivaku a za dnešek zdoláme celkem 800 kilometrů, což je fakt raketa,“ dodal.

Michek byl původně jedenáctý, Ricky Brabec z USA a Ital Danilo Petrucci ale dostali penalizace a klesli za českého jezdce. Petrucci, vítěz dvou závodů MotoGP v mistrovství světa silničních motocyklů, byl přitom původně třetí.

Sunderland má v čele celkové klasifikace náskok tří minut na Mathiase Walknera z Rakouska, který předstihl Francouze Adriena van Beverena. Michek ztrácí na první místo hodinu a tři minuty.

Zranění Pabišky

Rallye předčasně skončila pro zkušeného českého motocyklistu Davida Pabišku, který měl pád a musel být přepraven do nemocnice.

„Je po základním ošetření, při vědomí a míří do nemocnice na důkladnější vyšetření. Odnesla to snad jen žebra a klička,“ uvedli zástupci slovenského Jantar týmu na facebooku. 

„Nikdy jsem nepoznal, co je to nedokončit Rallye Dakar. Omlouvám se všem, co mě podporují a fandí mi. Děkuji. Asi to jednou přijít muselo,“ doplnil na instagramu Pabiška startující na třináctém Dakaru.

Mezi kamiony byl ve středu nejrychlejší Rus Eduard Nikolajev, lídr průběžného pořadí Sotnikov byl s odstupem pěti minut třetí. Šestý Loprais zaostal za prvním místem o 16:37.

Velké problémy má Martin Macík, který v průběhu etapy nabral již dvouhodinovou ztrátu a stále není v cíli.

Ještě hůře dopadl Chilan Ignacio Casale z českého týmu Tatra Buggyra Racing, jehož kamion začal na trati hořet a v časovém limitu do cíle etapy nedojede.

„Tým je odhodlaný udělat vše pro to, aby posádka mohla nastoupit do další etapy,“ uvedli zástupci Buggyry na facebooku. Pokud se tak stane, bude Casale pokračovat s penalizací.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme