Basketbalisté skončili na mistrovství světa šestí, v posledním zápase nestačili na Srbsko

Čeští basketbalisté na závěr mistrovství světa v Číně podlehli v zápase o páté místo favorizovaným Srbům 90:81, přestože ještě v polovině utkání drželi devítibodové vedení. Konečným šestým místem i tak Češi vyrovnali nejlepší výsledek v české i československé historii.

Tento článek je více než rok starý.

Peking (Aktualizováno: 15:42 14. 9. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úvodní okamžiky zápasu patřily Bogdanu Bogdanovićovi, který bleskově zařídil Srbům pětibodové vedení. Pak už ale Češi drželi s favorizovaným soupeřem krok a těsně před koncem první čtvrtiny se jim povedlo srovnat na 20:20.

Američtí basketbalisté skončí na svém nejhorším šampionátu sedmí, v posledním zápase porazili Poláky

Číst článek

Druhou čtvrtinu začali Češi výborně a zásluhou kapitána Pavla Pumprly šli rychle poprvé v zápase do vedení. Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga pak byli lepším týmem a v jednu chvíli vedli dokonce o 13 bodů. Srbové pak sice český náskok o něco stáhli, i tak ale nakonec zakončili Češi povedenou úvodní polovinu utkání s devítibodovým vedením 50:41.

Nástup do třetí čtvrtiny ale zase ideálně vyšel Srbům, kteří se brzy dostali na rozdíl dvou bodů a v polovině třetí části se jim podařilo skóre otočit. Favorit byl po přestávce jako vyměněný a celý srbský tým hýřil aktivitou, naopak Češi nestíhali v do té doby pevné obraně a nedařilo se jim ani v útoku.

Po třech čtvrtinách vedli Srbové o sedm bodů 69:62 a ve zlepšeném výkonu pokračovali i v poslední části. Na konci utkání tak svítilo na ukazateli skóre 90:81 pro Srbsko.

Český tým tak skončí na mistrovství světa na šestém místě, čímž vyrovná nejlepší výkon československé reprezentace z roku 1982. Za Satoranským a spol. budou třeba i Spojené státy americké, jejichž reprezentace vybojovala v posledním zápase proti Polsku alespoň sedmé místo.

Skvělý dojem, který český tým na šampionátu zanechal, může podtrhnout ještě vítězství Tomáše Satoranského v anketě o nejužitečnějšího hráče mistrovství. Hlasovat pro něj můžete i vy na stránkách Mezinárodní basketbalové federace FIBA.

Mistrovství světa basketbalistů v Číně:
O 5. místo (Peking):
Srbsko - ČR 90:81 (20:20, 41:50, 69:62)
Sestava a body ČR: Satoranský 13, Balvín 12, Hruban 9, Bohačík 6, Kříž 2 - Auda 16, Peterka 14, Pumprla 4, Palyza 3, Šiřina 2, Vyoral a Schilb oba 0.
Nejvíce bodů Srbska: Bogdanovič 31, Milutinov 14, Jovič 12.
Fauly: 18:20. Trestné hody: 19/14 - 13/11. Trojky: 10:12. Doskoky: 43:36.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme