Tomáš Satoranský | Zdroj: Česká basketbalová federace, Autor: Václav Mudra

16 dnů, 32 týmů, 92 zápasů.
V Číně začíná mistrovství světa v basketbalu s českou účastí

Praha | Petr Jadrný |

Čtěte celý článek

V Číně začíná dlouho očekávané mistrovství světa v basketbalu. Během 16 dnů odehraje 32 týmů celkem 92 zápasů. Poprvé v historii se šampionátu zúčastní také samostatná Česká republika, která ve skupině E narazí na výběry Japonska, Turecka a Spojených států. Server iROZHLAS.cz přináší přehled nejdůležitějších informací, které byste před začátkem mistrovství měli znát.

Peking/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa 2019 by podle očekávání mělo být velice zajímavé. Jasný favorit ze Spojených států, kterého pokaždé táhly největší hvězdy NBA, letos musel řešit celou řadu omluvenek. Obejít se tak bude muset bez hvězd světového basketbalu, jako jsou LeBron James, Steph Curry, kteří odmítli reprezentovat s předstihem, nebo James Harden, Kawhi Leonard a další, kteří své omluvenky zasílali až během přípravy.

Bylo by však chybou americký tým podceňovat. Velezkušený a úspěšný kouč San Antonia Spurs Gregg Popovich sestavil na šampionát spíše mladý tým s hvězdami budoucnosti jako Jaysonem Tatumem nebo Derrickem Whitem, které by měl vhodně doplňovat devětadvacetiletý Kemba Walker nebo jednatřicetiletý Brook Lopez.

Ronen Ginzburg

Trenér českéreprezentace Ronen Ginzburg | Foto: Václav Mudra | Zdroj: Česká basketbalová federace

Jedním z týmů, jenž si brousí zuby na Američany a který pomýšlí na titul mistrů světa, jsou Řekové. V jejich čele stojí nepochybně největší hvězda šampionátu Janis Adetokunbo. Ten byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem NBA minulé sezony. Toho by měl podpořit jeho starší bratr Thanasis a hvězdy Euroligy v čele s Georgiosem Printezisem.

Dalším adeptem na titul budou tradičně Srbové. Ti budou obhajovat stříbrné medaile. Letos ale mají jeden trumf v rukávu navíc. Obvyklé hvězdy jako Bogdana Bogdanoviće, Nemanju Bjelicu nebo Miroslava Raduljicu totiž tentokrát doplní také hráč Denveru Nuggets Nikola Jokić, který táhl v minulé sezoně svůj tým až do konferenčního semifinále a který na mistrovství Evropy chyběl. V kádru se také objeví nejvyšší hráč minulé sezony NBA, a to 222 centimetrů vysoký Boban Marjanovič. Ten bude nepochybně patřit mezi nejvyšší hráče i na šampionátu.

Mezi další favority pak patří tradičně Francie a Litva. Ti budou obhajovat třetí, respektive čtvrté místo z posledního šampionátu. Určitě stojí za to sledovat také Austrálii, která v přípravě porazila USA, nebo Kanadu a Itálii. Černým koněm turnaje by se pak mohlo stát Německo, se kterým během přípravy prohrál český tým na turnaji v Hamburku.

Naopak příliš se nečeká od Španělska, které v minulosti patřilo k favoritům všech turnajů. Nyní ale prochází určitou generační proměnou, kdy se musí obejít bez hvězd let minulých, jako byli Juan Carlos Navarro nebo Pau Gasol. Navíc v generálce na šampionát prohráli s Ruskem. I tak je ale v týmu hned několik hráčů působících v NBA, případně s minulostí v nejlepší basketbalové soutěži světa, a tak by nebylo správné Španěly podceňovat. Podívejte se na přehled mistrů světa.

Český národní tým

Česká republika se na světovém šampionátu v basketbalu objeví poprvé v historii. Československo hrálo na světovém šampionátu naposledy před 37 lety. Tým izraelského trenéra Ronena Ginzburga se na šampionát dostal díky povedené kvalifikaci, ve které prohrál jen čtyřikrát z dvanácti zápasů - s Islandem, Ruskem a obě utkání s Francií.

Česká basketbalová reprezentace

Česká basketbalová reprezentace | Foto: Václav Mudra | Zdroj: Česká basketbalová federace

V přípravě se týmu dařilo. Nejprve na začátku srpna na turnaji v pražské hale Královka porazil Tunisko 80:66, poté s těžším soupeřem – Polskem – vyhrál 76:81 a na závěr zcela jasně přehrál Jordánsko 92:67.

Poté se česká reprezentace přesunula do Hamburku, kde se opět střetla s Polskem a opět vyhrála – tentokrát 96:86. V druhém zápase čekal svěřence trenéra Ginzburga zatím nejtěžší soupeř, a to domácí Německo. To si dávalo velký pozor na největší hvězdu českého týmu Tomáše Satoranského a vyhrálo 87:68. Poslední zápas v Hamburku pak sehrála reprezentace s jediným týmem, který se šampionátu účastnit nebude, a s Maďarskem vyhrálo 103:83.

Pak už se český tým přesunul do Asie, kde ho čekal ještě jeden přípravný turnaj. V Soulu se střetl nejprve s Angolou, kterou přehrál 65:84, poté s domácí Jižní Koreou, která podlehla českému výběru 89:97, a nakonec s jedním z favoritů světového šampionátu Litvou. Češi větší část zápasu vedli, ale soupeř dokázal srovnat a závěr si dokázal pohlídat. Přesto těsná porážka 79:82 vypadá pro český tým velmi nadějně.

Někteří hráči českého týmu měli v průběhu přípravy zdravotní problémy. Blake Schilb byl během pražského turnaje nemocný a kapitán Pavel Pumprla si v zápase proti Maďarsku poranil kotník. Oba se ale uzdravili a zdá se, že se turnaje naplno zúčastní. Největší otazník visel nad Martinem Křížem, který si teprve před třemi měsíci utrhl achilovku. Díky péči lékařů a rehabilitaci se dokázal vrátit už na turnaj do Hamburku, kde stabilně nastupoval a vyztužoval především českou obranu.

Koho ale bude národní tým velmi postrádat, je pivot a druhá největší hvězda Jan Veselý. Hráč Fenerbahce Istanbul se v minulé sezoně jako první Čech stal nejužitečnějším hráčem Euroligy, byl jmenován členem nejlepšího týmu této prestižní evropské klubové soutěže a navíc měl na svědomí i nejlepší akci. Kvůli zranění kolene se ale musel z účasti na šampionátu omluvit.

Soupeři českého týmu

V prvním zápase se v neděli střetne český národní tým s hlavním favoritem turnaje – týmem USA. Jak už bylo mnohokrát řečeno, americká reprezentace se musí obejít bez hráčů, jako jsou například Kevin Love (Cleveland), DeMar DeRozan (San Antonio), Damian Lillard a CJ McCollum (oba Portland), Bradley Beal (Washington), Tobias Harris (Philadelphia), Anthony Davis (Los Angeles Lakers) nebo James Harden a Eric Gordon (oba Houston). Tým tak tvoří hlavně mladší hráči.

V přípravě se Američané utkali se Španělskem, které porazili 90:81, dvakrát s Austrálií, která sice v prvním zápase prohrála 86:102, ale v druhém dokázala vyhrát 94:98. Ukončila tak rekordní sérii 78 amerických vítězství, která trvala téměř 13 let. V generálce pak porazil výběr USA Kanadu 84:68.

Ve druhém zápase v úterý se pak Češi utkají s Japonci. Ti bývají označováni za outsidera skupiny. V přípravě ale země vycházejícího slunce porazila Německo, se kterým český tým prohrál, 86:83. Nutno podotknout, že reprezentanti Německa podle některých zpráv trpěli pásmovou nemocí a nebyli k zápasu ideálně připraveni. Japonci také porazili Nový Zéland 99:89, v druhém zápasu jim ale soupeř porážku oplatil (87:104). Prohráli také s Argentinou (93:108) a v generálce na šampionát podlehli Tunisku 78:76. To český tým přehrál v Praze na Královce 80:66.

Mezi opory týmu patří nepochybně první draftovaný japonský hráč do NBA Rui Hačimura, kterého si jako devátého vybral Satoranského bývalý klub Washington Wizards a který dal Němcům přes 30 bodů. Tomu zdatně sekunduje zkušený pivot Nick Fazekas, který v sezoně 2007/08 odehrál 26 zápasů v NBA za Dallas a Los Angeles Clippers.

Jako poslední čeká na tým kouče Ginzburga silné Turecko, proti kterému nastoupí národní tým ve čtvrtek. Turci v přípravě sehráli hned několik utkání s velice silnými soupeři. Na úvod porazili Francii 69:74 a Tunisko 54:64. O týden později zdolali Senegal (94:59) a Jordánsko (106:72), které český tým porazil 92:67. Pak ale čekala Turky první porážky se Srbskem 87:72 a Řeckem 84:70. V Athénách také porazili Itálii těsně 70:72. Přípravu zakončili zápasy s Portorikem, které vyhráli 72:64, a Venezuelou, které bez Scottieho Wilbekina a Ersana Ilyasovi podlehli 68:71.

Turecký tým tvoří hráči Euroligy, které doplní několik basketbalistů působících v NBA. Ti by měli patřit mezi hlavní tahouny. Cedi Osman v minulé sezoně patřil k největším oporám Clevelandu Cavaliers, což byl ale jeden z nejhorších týmů soutěže. Osmana by měli doplňovat zkušený Ersan Ilyasova z Milwaukee Bucks a mladičký Furkan Korkmaz z Philadelphia 76ers.

Systém

Mistrovství světa v basketbalu mužů 2019 se koná od 31. srpna do 15. září 2019 v Číně. Během šestnácti dnů se odehraje 92 zápasů v osmi městech - Pekingu, Šanghaji, Wu-chanu, Kuang-čou, Fo-šanu, Nankingu, Šen-čenu a Tung-kuanu. Jednotlivé haly si prohlédněte zde.

Účastní se ho 32 týmů, které jsou rozděleny do osmi skupin po čtyřech. Hraje se systémem každý s každým.

Z jednotlivých skupin postoupí dvě nejlepší země do druhého kola, kam se jim přenese výsledek s dalším postupujícím sokem. Ve druhém kole budou týmy opět rozděleny do skupin po čtyřech. Z každé pak postoupí dvě nejlepší mužstva do čtvrtfinále, od kterého už bude mistrovství pokračovat běžným pavoukem. Dva nejlepší týmy se utkají ve finále 15. září od 14 hodin v Pekingu.

Bojovat se bude nejen o medaile, ale i o olympijské hry 2020 v Tokiu. Tam už má jistou účast Japonsko a přidá se dalších sedm zemí - po dvou z Ameriky a Evropy a po jedné z Afriky, Asie a Oceánie. Vedle nich si ještě dalších šestnáct vybojuje účast v olympijské kvalifikaci. Proto budou pro celky ze třetích a čtvrtých pozic důležité i duely o 17. až 32. místo.

5 největších hvězd

Kemba Walker

Největší hvězdou a tahounem výběru trenéra Gregga Popoviche, který se potýkal s obrovským množstvím omluvenek, bude devětadvacetiletý Kemba Walker. Pro dnes již bývalého rozehrávače Charlotte Hornets, který měří jen 185 centimetrů, byla minulá sezona nejlepší v kariéře. Zakončil ji s průměrem 25,6 bodu, 5,9 asistence a 4,4 doskoku na zápas. V zápase proti Philadelphii dal dokonce 60 bodů. Jeho tým ale i tak zůstal před branami play-off. Před novou sezonou přestoupil do Bostonu Celtics.

Janis Adetokunbo

Jeden z favoritů turnaje Řecko bude spoléhat především na čtyřiadvacetiletého čerstvého držitele ceny pro nejužitečnějšího hráče NBA za minulou sezonu Janise Adetokunba. I díky jeho výkonům postoupilo Milwaukee Bucks do finále východní konference, kde tým podlehl pozdějším mistrům z Toronta. Hráč přezdívaný Greek Freak měl v průměru 27,7 bodu, 12,5 doskoku a 5,9 asistence na zápas.

Nikola Jokić

I čtyřiadvacetiletý 213 centimetrů vysoký pivot ze Srbska Nikola Jokić má za sebou nejlepší sezonu v kariéře, ve které se objevil i ve výběru kapitána Janise Adetokunba v All Star Game NBA. Během sezony zaznamenal 20,1 bodu, 10,8 doskoku a 7,3 asistence na zápas. Mnohé odborníky tento podkošový hráč Denveru Nuggets překvapoval svou atletičností, přehledem ve hře a také přesnou rozehrávkou. Nyní by měl patřit mezi hlavní zbraně Srbska při cestě za titulem.

Rudy Gobert

Už podruhé za sebou se mohl sedmadvacetiletý Rudy Gobert radovat ze zisku trofeje pro nejlepšího obránce NBA. A i v dresu Francie by měl tenhle 216 centimetrů vysoký pivot Utahu Jazz deptat soupeře svou skvělou obranou. Gobert ale není jen výborný obránce, o čemž vypovídají mimo jiné jeho statistiky – 15,9 bodu, 12,9 doskoku a 2 asistence na utkání.

Marc Gasol

Po jedenácti letech, které strávil v dresu Memphisu Grizzlies, byl Marc Gasol v únoru 2019 vyměněn do týmu Toronto Raptors. To ale tomuto čtyřiatřicetiletému 216 centimetrů vysokému pivotovi nemuselo vadit. Naopak. Kanadskému týmu pomohl vyhrát první titul v jeho historii. Během celé sezony zaznamenal tento mistr světa a dvojnásobný mistr Evropy se Španělskem 13,6 bodu, 7,9 doskoku a 4,4 asistence na zápas.

Související témata: MS basketbal 2019, basketbal, Česko, Čína