Čeští basketbalisté podlehli Řecku o sedm bodů a udrželi šanci na postup do čtvrtfinále

Čeští basketbalisté podlehli na světovém šampionátu Řecku 77:84, i přes porážku se ale přiblížili senzačnímu postupu do čtvrtfinále. Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga projdou mezi nejlepších osm týmů v případě výhry favorizovaných Spojených států nad Brazílií.

Shenzhen (Aktualizováno: 13:02 9. 9. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Zatím jsme v módu čekání. Už jsem říkal klukům, ať se neradujeme zbytečně předem, musíme ještě počkat, jestli Amerika vyhraje,“ řekl po utkání Radiožurnálu český rozehrávač Tomáš Satoranský. Jeho tým potřeboval k postupu do čtvrtfinále vyhrát, případně k uchování naděje neprohrát o více než 11 bodů. 

Američané posunuli české basketbalisty do čtvrtfinále. V rozhodujícím zápase porazili Brazílii 89:73

Číst článek

Řekové předvedli drtivý nástup do utkání a záhy vedli o osm bodů. Čechům citelně chyběl zraněný procentuálně nejúspěšnější trojkař šampionátu Blake Schilb, bez jehož příspěvku nastříleli v úvodní čtvrtině jen 12 bodů.

Favorit udržoval vedení celý druhý poločas, ani jednou si ale nevypracoval dvouciferný náskok. V závěru druhé čtvrtiny ovšem Řekům přestala fungovat střelba zpoza trojkového oblouku a český tým se poprvé v zápase dostal do vedení. Po osmibodové sérii završené proměněnými trestnými hody Patrika Audy vteřinu před sirénou vedli Češi 33:32.

Koncovka třetího dějství svěřencům Ronena Ginzburga nevyšla. Výraznou měrou se na tom podílel Thanasis Adetokunbo, který zaznamenal po svém příchodu z lavičky 11 bodů.

Utkání Česko - Řecko jsme sledovali živě.

Jeho bratr a největší hvězda šampionátu Janis Adetokunbo se šest minut před koncem vyfauloval a bez něj Řekové dostatečný náskok neudrželi, byť už vedli i o 12 bodů.

„Výborně jsme si při bránění Janise vypomáhali. Ondra Balvín, Patrik Auda, Martin Kříž a Pavel Pumprla na něm odvedli ohromný kus práce. Calathes nám sice dal 27 bodů a pět trojek, ale řekli jsme si, že všechno se ubránit nedá. Pro tenhle zápas to byla správná taktika,“ řekl Satoranský.

Češi se mohli oproti minulým utkáním na šampionátu spolehnout na trestné hody. I díky nim a střelecké formě autora 25 bodů Jaromíra Bohačíka český tým stáhl manko až na konečných 77:84. V klíčových okamžicích v dramatickém závěru zaznamenal tři koše tradiční tahoun týmu Satoranský, který si připsal celkově devět asistencí. Nejlepším střelcem Řeků byl s 27 body Nick Calathes.

O konečném pořadí ve skupině K rozhodne utkání mezi USA a Brazílií, které začne ve 14.30 a iROZHLAS.cz z něj přinese online reportáž.

Mistrovství světa basketbalistů v Číně:
Osmifinále:
Skupina K (Šen-čen):
Řecko - ČR 84:77 (18:12, 32:33, 57:49)
Sestava a body ČR: Bohačík 25, Satoranský 13, Hruban 11, Balvín 6, Kříž 2 - Auda 13, Peterka 5, Pumprla 2, Šiřina a Vyoral 0.
Nejvíce bodů soupeře: Calathes 27, Slukas 16, J. Adetokunbo 12.
Fauly: 23:21. Trestné hody: 18/10 - 22/21. Trojky: 8:8. Doskoky: 31:41.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme