Kolečkové lyže a asfalt místo sněhu. Nové Město bude hostit mistrovství světa v letním biatlonu

Velká horka zatím neustupují, a tak zní skoro až úsměvně zpráva o tom, že se v Novém Městě na Moravě představí nejlepší čeští biatlonisti i řada elitních závodníků ze zahraničí. Jenže o medaile se bude bojovat na kolečkových lyžích, jde o mistrovství světa v letním biatlonu.

Tento článek je více než rok starý.

Nové Město na Moravě Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžařka na trati pro mistrovství světa v letním biatlonu.

Lyžařka na trati pro mistrovství světa v letním biatlonu. | Foto: Luboš Pavlíček | Zdroj: ČTK

„Na těchto šampionátech je konkurence trochu jiná, není úplně pravidlem, že kdo je výborný na sněhu, je výborný i na kolečkových lyžích,“ naznačuje sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kolečkové lyže a asfalt místo sněhu. Nové Město bude hosti mistrovství světa v letním biatlonu

Ano, bude to trochu jiný šampionát než ten, na který jste možná zvyklí. Kufry s vosky a parafíny tentokrát nechávají servismani doma, závodníci nazují výrazně kratší lyže s kolečky a kroužit budou na asfaltové trati.

„Slibujeme si od toho, že v domácích podmínkách by se mančafty chtěly také předvést. Je to spíš taková prověrka, jak se povedla letní příprava a co je případně v té podzimní ještě dotáhnout,“ říká Rybář.

I přesto, že případný úspěch v Novém Městě rozhodně nezaručí skvělou zimní sezonu, jak že se vlastně povedla příprava, to má zjistit kompletní tým, včetně olympijských medailistů z Pchjongčchangu Vítkové a Krčmáře.

Chci pryč, prohlásil po sezoně Vítek. Biatlonový trenér se nakonec přesunul k mužům

Číst článek

„Zúčastníme se v naší nejsilnější sestavě, protože to asi jinak nejde. Uvidíme, kolik přijde diváků. Bohužel předpověď počasí není úplně ideální,“ postěžuje si prezident českého biatlonu Jiří Hamza, že má horké a suché počasí vystřídat déšť zrovna v době šampionátu.

A nejde zdaleka jen o fanoušky, sjezdy na mokré trati mnohdy končí silničními lišeji. Ale pokud nezaprší, pády snad nehrozí, ostatně i proto pořadatelé investovali několik milionů do úprav tratí.

„Předpokládám, že tratě budou bezpečné i pro řekněme exotické národy, jako jsou Uzbekistán, Arménie a podobně, z kterých jsme měli vždycky trochu strach. Tratě jsme rozšiřovali asi o metr, takže by to mělo být bezpečné,“ dodává ředitel závodu Vlastimil Jakeš.

Český tým se do Nového Města na Moravě přesune ve středu, poprvé se představí v pátečních štafetách.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme