Pikantní přestup. Vyřazený australský ragbista Folau bude reprezentovat Tongu

Bývalá hvězda australského ragby Israel Folau bude reprezentovat Tongu, odkud pocházejí jeho rodiče. V týmu se sejde se svým bratrem Johnem. Z australského výběru byl Folau v květnu vyřazen kvůli opakovaným homofobním vyjádřením na sociální síti a přišel o účast na nynějším mistrovství světa v Japonsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sydney Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Israel Folau v listopadovém utkání proti Anglii

Israel Folau v listopadovém utkání proti Anglii | Zdroj: Reuters

„Chci se teď soustředit na ragby a nechám za sebe mluvit jen své výkony na hřišti,“ uvedl Folau v prohlášení.

Držitel rekordu v počtu položených pětek v nejprestižnější klubové ragbyové soutěži jižní polokoule Super Rugby se ale nevrátí k u nás známějšímu patnáctkovému ragby. Tongu bude reprezentovat v tzv. rugby league, což je verze se třinácti hráči v poli a zčásti rozdílnými pravidly.

V dresu Tongy by si měl 2. listopadu zahrát na Oceánském poháru proti Austrálii, jejíž ragbyovou federaci v červnu kvůli svému vyhazovu zažaloval. Požaduje pět milionů dolarů, o které přišel zrušením smlouvy, plus náhradu za ušlé zisky z reklamy.

Tvrdí, že má právo na svobodu vyznání. Třicetiletý hráč, který je stoupencem křesťanského fundamentalismu, napsal na instagram, že homosexuálové by měli přijít do pekla, pokud nečiní pokání.

mov, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme