Legendární Doktor se loučí. Devítinásobný motocyklový šampion Rossi ukončí po sezoně kariéru

Devítinásobný mistr světa silničních motocyklů Valentino Rossi na konci sezony po čtvrtstoletí v šampionátu MotoGP ukončí svou hvězdnou kariéru. Dvaačtyřicetiletý Ital, jenž patří k nejúspěšnějším a nejpopulárnějším jezdcům historie, oznámil své rozhodnutí na čtvrteční tiskové konferenci před víkendovou Velkou cenu Štýrska.

Spielberg Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský závodník Valentino Rossi

Italský závodník Valentino Rossi | Foto: PEDRO NUNES | Zdroj: Reuters

Rossi vstoupil do mistrovství světa v roce 1996. Připsal si celkem 115 vyhraných Velkých cen, přičemž poprvé triumfoval hned v debutové sezoně na Masarykově okruhu v Brně.

Valentino Rossi

Datum a místo narození: 16. února 1979, Urbino, Itálie

 

Kariéra: Aprilia (1996-99), Honda (2000-03), Yamaha (2004-10), Ducati (2011-12), Yamaha (2013-21)

Největší úspěchy: devítinásobný mistr světa (125 ccm - 1997, 250 ccm - 1999, 500 ccm - 2001, MotoGP - 2002-05, 2008-09)

Bilance v MS silničních motocyklů: 423 závodů, 115 vítězství, 235 umístění na stupních vítězů, 65 pole positions

Na kontě má rekordních 89 prvenství v nejvyšší kategorii a celkově ve 235 Grand Prix se dostal na stupně vítězů. Rodák z Urbina vybojoval v královské třídě sedm mistrovských titulů a po jednom ve slabších kategoriích do 125 a 250 ccm.

„Řekl jsem, že rozhodnutí o příštím ročníku udělám po letní přestávce. Rozhodl jsem se na konci sezony skončit,“ uvedl Rossi na tiskové konferenci v Rakousku, kde se po více než měsíční pauze znovu rozjede seriál silničních motocyklů.

„Bohužel mě čeká poslední polovina sezony coby jezdce MotoGP. Je to velmi smutný okamžik. Není jednoduché říct a vědět, že už příští rok nebudu závodit na motocyklu, což jsem dělal posledních třicet let,“ dodal.

Charizmatický Ital s přezdívkou Doktor stále patří k nejpopulárnějším jezdcům ve startovním poli, i když jeho kariéra v posledních letech postupně uvadala. V tomto ročníku bylo z devíti závodů jeho nejlepším umístěním desáté místo a průběžně je až devatenáctý.

„Příští rok se můj život změní. Ale bylo to skvělé, moc jsem si to užíval. Byla to hodně dlouhá cesta a byla to velká zábava. Prožil jsem nezapomenutelné chvíle se všemi kluky, se všemi, kteří se mnou spolupracovali... Bylo to skvělé,“ řekl Rossi, jenž dokončí sezonu v týmu Petronas Yamaha.

Poté se bude soustředit na vlastní novou stáj, která od příštího ročníku vstoupí do MotoGP pod názvem Aramco Racing Team VR46, takže jeho iniciály a slavné číslo 46 ze šampionátu nezmizí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme