Velké sportovní akce (ne)dávejte do Číny

Olympijské hry v Pekingu 2008 jako by ukázaly, že Čína je dobrým pořadatelem velkých sportovních akcí. A od té doby jich přibývá, ať jde o tenis, v současnosti mistrovství světa v plavání v krátkém bazénu, nebo blížící se šampionát basketbalistů. Je pravda, že Číňani se snaží – a to i když nechcete.

Komentář Chang-Čou/ Čína Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion Ptačí hnízdo s olympijskou pochodní

Olympijský stadion v Pekingu | Foto: Wikimedia Commons

Stál jsem u hotelové recepce a čekal, až znakařka Simona Kubová přijede z tréninku. Najednou se ke mně přitočila mladá slečna a anglicky se zeptala, co potřebuju. „Nic,“ odpovídám. Uklonila se a odešla. Minutu nato přišla její kolegyně: „Co potřebujete?“ „Nic, jen čekám.“ A minutu nato to samé.

Ptačí hnízdo je v zisku i devět let od olympijských her. Ročně vydělá v přepočtu téměř 800 milionů korun

Číst článek

Všechny tři slečny patřily k organizačnímu týmu plaveckého šampionátu, který má odhadem třikrát více členů, než by maximálně mohlo být potřeba. A aby každý ukázal, že něco dělá... Ta snaha je nejdřív příjemná, pak trochu otravná.

Víc nepříjemné je, že Čína není Evropa a domluvit se anglicky je velký problém. Snažím se vždy před cestou do zahraničí naučit pár základních frází v místním jazyce – dobrý den, děkuji alespoň. Ale v čínštině je to problém – těžko říct, kde věta začíná a končí a jestli k vám ten druhý mluví s úklonem projevovanou úctou, nebo s úsměvem nadává.

Jenže jako by na tohle byli Číňani připraveni. Když (a to v drtivé většině) neumí anglicky, přijdou za vámi s mobilem před obličejem, aby si nahráli vše, co řeknete, a přes překladač si to v aplikaci přeložili. A aniž byste chtěli, začnou si s vámi takto „povídat“. Jako by tušili, že vy se čínsky nenaučíte, a tak se snaží jít naproti – to je milé!

Unifikovaný šampionát

Každá velká akce daného sportu vypadá v současnosti stejně. Mezinárodní organizace se snaží najít koncept, který budou moci uplatnit kdekoliv na světě – potřebují jen hostitele a zjistit, jak upravit sportoviště pro daný sport. Vždyť co všechno už bylo v pražské libeňské hale! A vězte, že plavecké mistrovství tam může být také.

‚Chceme genderově vyrovnané hry.‘ Olympijský výbor přidal do programu pro Peking 2022 sedm disciplín

Číst článek

Kulisy jsou vždy stejné, liší se v detailech, a protože plavecký šampionát potřebuje vždy stejný bazén, koberce pro závodníky a dekorace, tak až při odchodu z haly můžete poznat, na jakém jste vůbec kontinentu.

I proto jsou závody v Číně dokonalé. Nikde žádný problém, vše už je roky ozkoušené a vedené mezinárodním týmem, který se jen přesouvá mezi městy. Když se tohle dosadí do čínské ochoty, bourá to i jazykové bariéry.

I proto bych se o zimní olympijské hry v Pekingu 2022 nebál.

PS.: Vlastně jedna věc mi vadí, třebaže se o čínských omezeních při používání internetu obecně ví. Žádný Facebook, Google, Youtube, Twitter, Instagram atd. Byl by to tu zajímavý digitální detox, kdyby si šikovní sportovci neuměli poradit...

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme