Na Tour hrdina, na Vueltě vyvrhel. Cyklista Barguil nepomohl kolegovi, tým ho poslal domů

Cyklistická Vuelta má za sebou osm etap a také jeden solidní skandál. Když už cyklista míří z etapového závodu předčasně domů, stojí za tím nějaká nemilá událost. Do sobotní etapy nepostavil tým Sunweb svého cyklistu Warrena Bargiula, kterého poslal domů.

Tento článek je více než rok starý.

Hellín/Španělsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouz Warren Barguil ovládl třináctou etapu.

Francouz Warren Barguil ovládl třináctou etapu. | Zdroj: Reuters

Warren Bargiul porušil základní cyklistické pravidlo: nepodřídil se týmové taktice. Při včerejší etapě se odmítl ze skupinky silných soupeřů vrátit na svého lídra Nizozemce Wilca Keldermana, který měl defekt. A protože cyklistika je jen zdánlivě individuální sport, v podstatě si tím Baguil řekl o poslání domů.

„Osobně si myslím, že se tomu dalo jednoduše předejít tím, že se měli domluvit, že bezmezně pojede na Keldermana, nebo pojede na jiné závody. Jestli se domluvili, že pojede na Keldermana a udělal tohle, tak nemohl od týmu čekat nic jiného,“ glosoval situaci pro Radiožurnál bývalý profesionální závodník v elitních stájích František Raboň.

Warren Bargiul své rozhodnutí vysvětloval tak, že se cítil dobře, že „měl nohy" a chtěl dosáhnout na nějaké etapové vítězství. Bargiul je sebevědomý mladík, vítěz dvou etap letošní Tour de France a tamtéž vybojoval i puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře. Na svém instagramovém profilu pak zveřejnil příspěvek, že rozhodnutí svého zaměstnavatele respektuje.

Sám jednotlivec ale bez podpory týmu a jeho strategie v současné cyklistice nic nezmůže. Příkladem je tažení týmu Sky. Pěti triumfů na Tour de France, a zvlášť letošního, dosáhl právě díky tomu, že celá stáj dřela na to, aby jeden cyklista vyhrál. Jednou Bradley Wiggins, čtyřikrát Chris Froome.

Podobné vzpoury se v cyklistice stávají minimálně. Dělával to rebel Alexander Vinokurov, když neodcházel v roce 2004 v dobrém z T-Mobilu a na své triko ujel ve finiši na Tour de France a vyhrál na Champs-Elysées. Před sedmi lety jiný Francouz Gadret z týmu AG2R odmítl dát své přední kolo lídrovi Rocheovi.

„Pamatuji na jednom z mých prvních závodů Mark Cavendish nerozjížděl spurt pro Erica Baumanna a tu etapu vyhrál. V podstatě tam odstartoval svou kariéru, jinak jsem to moc nezažil,“ vzpomněl si František Raboň, který byl kolegou Cavendishe.

Tomáš Kohout, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme