Na velkých akcích reprezentují Katar především cizinci, trénují ve skvěle vybavených akademiích

Sport je pro Katařany prostředkem, jak oslnit ostatní. Uspořádali už třeba mistrovství světa v házené, v plavání, halové atletice, chystají atletické pod otevřeným nebem a jako dosavadní vrchol světový šampionát ve fotbale 2022. Nestačí jim ale organizování a zúčastňování se, rádi by své reprezentanty viděli vítězit. Proto investují spoustu peněz do výchovy talentů, jak je vidět třeba v obrovské akademii Aspire.

Dauhá Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zastřešené fotbalové hřiště s oficiálními rozměry

Zastřešené fotbalové hřiště s oficiálními rozměry | Foto: Jan Tauber | Zdroj: FAČR

V hale akademie Aspire se hraje basketbal, samozřejmě sem můžou i házenkáři, volejbalisté nebo futsalisté, stejně jako na podobné hřiště kousek vedle. Cestou narazíte ještě na menší plácek s planšemi na šerm, kulečníkové stoly, opodál se studenti učí ve třídách a stále pod stejnou střechou je taky atletická hala i fotbalové hřiště s rozměry na mezinárodní zápasy.

Žádné vepřové a velmi omezený přístup k alkoholu. I takové bude fotbalové mistrovství v Kataru

Číst článek

Podle průvodkyně už tady trénovali fotbalisté Juventusu, AC Milán, Realu, Bayernu, PSG nebo španělské reprezentace, kteří měli k dispozici i řadu venkovních hřišť.

„Klobouk dolů. Něco takového jinde na světě nenajdete,“ říká Slovák Luboš Benko, který jako atletický trenér do akademie Aspire přišel před deseti lety a zpočátku dva roky vedl největší sportovní celebritu Kataru, současného mistra světa ve skoku do výšky Mutaze Baršima.

„Něco jsme ho naučili. Základy musel mít položené v mladším věku, dorosteneckém a juniorském. Potom už je těžké něco dohánět,“ vysvětluje Slovák.

Baršim ztělesňuje rozpor, ke kterému u sportovců reprezentujících Katar dochází. Původem je totiž Súdánec a těch, kteří nejsou etnickými Katařany, má být v akademiích minimum.

„90 procent sportovců by měli být Katařané, ale nejlepší sportovci, které si vybíráte, Katařané nejsou,“ vysvětluje Benko. Stejně je to i u Baršima.

Není se co divit, Katařanů je jen kolem 300 tisíc. A tak se dá podle Benka čekat, že i na domácím fotbalovém mistrovství světa 2022 budou Katar reprezentovat hlavně cizinci s jeho pasem.

„Budu tam dva tři Katařané, aby se neřeklo, ostatní budou nekatařané. To samé se dělo na MS v házené. Tam byl jeden Katařan, který hrál možná pět deset minut,“ předpovídá Luboš Benko, který se na rozvoji sportovců v Kataru, ať už jsou jakéhokoli původu, sám podílí.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme