Quintana je novým lídrem Vuelty, horskou etapu v Andoře vyhrál Slovinec Pogačar

Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhrál na Vueltě náročnou horskou etapu v Andoře. Dvacetiletý mladík dojel do cíle 94 kilometrů dlouhé trasy s náskokem 23 sekund před Kolumbijcem Nairem Quintanou, kterému druhé místo stačilo k posunu do červeného dresu lídra.

Tento článek je více než rok starý.

Cortals d'Encamp (Andorra) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nairo Quintana během loňské Vuelty

Nairo Quintana se na Vueltě oblékl do červeného | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Závěr etapy poznamenala bouřka s krupobitím, která se přehnala přes cílový vrchol. Prudký déšť ještě více ztížil nepříjemný úsek na šotolině, navíc místy naplavil na silnici bláto.

Koncovku nakonec nejlépe zvládl Pogačar, který profitoval i z taktických manévrů stáje Movistar. Tým totiž 3,5 kilometru před cílem nařídil na prvním místě jedoucímu Marcu Solerovi, aby místo útoku na etapové vítězství počkal na Quintanu, jemuž Pogačar ujel.

Kolumbijský vítěz Vuelty z roku 2016 nyní vede v průběžném pořadí o šest sekund před Slovincem Primožem Rogličem, který v nedělní etapě dojel třetí s odstupem 48 sekund na vítěze. Na třetí příčku klesl další Kolumbijec Miguel Ángel López.

V červeném jedoucí lídr Astany sice v nájezdu do závěrečného stoupání 18 kilometrů před cílem konkurenty na celkové pořadí setřásl, jako první se ale dostal do krupobití a skončil na zemi. Krátce poté zaútočil Quintana a jeho nástup zachytil pouze Pogačar.

Zdeněk Štybar, který se v sobotu pokusil zaútočit na etapové vítězství, dojel do cíle se ztrátou více než půl hodiny na 113. místě.

Vuelta - 9. etapa (Andorra la Vella - Cortals d'Encamp, 94,4 km):
1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 2:58:09, 2. Quintana (Kol./Movistar) -23, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 4. Valverde (Šp./Movistar) oba -48, 5. Soler (Šp./Movistar) -57, 6. Pernsteiner (Rak./Bahrajn-Merida) -59, 7. Higuita (Kol./EF Education First), 8. Kelderman (Niz./Sunweb), 9. López (Kol./Astana) všichni -1:01, 10. Geoghegan Hart (Brit./Ineos) -1:38, ...113. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -32:25.

Průběžné pořadí: 1. Quintana 35:18:18, 2. Roglič -6, 3. López -17, 4. Valverde -20, 5. Pogačar -1:42, 6. Hagen (Nor./Lotto-Soudal) -1:46, 7. Edet (Fr./Cofidis) -2:21, 8. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -3:22, 9. Kelderman -3:53, 10. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) -4:46, ...75. Štybar -1:06:17.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme