Vánoční bitvu o Los Angeles ovládli Clippers. Philadelphia zastavila Adetokunba a vyhrála

Basketbalisté Los Angeles Clippers zvládli duel s městskými rivaly Lakers i podruhé v sezoně NBA a ve vánočním duelu zvítězili 111:106. Zazářil Kawhi Leonard. Nejužitečnější hráč letošního finále zaznamenal 35 bodů a 12 doskoků. Uspěla také Philadelphia, které pomohl k jasné domácí výhře 121:109 nad nejlepším týmem ligy Milwaukee 31 body a 11 doskoky Joel Embiid.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kawhi Leonard z Los Angeles Clippers brání hvězdu Lakers LeBrona Jamese

Kawhi Leonard z Los Angeles Clippers brání hvězdu Lakers LeBrona Jamese | Foto: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Lakers měli v poločase dvanáctibodový náskok a celkově vedli až o 15 bodů, ve druhé půli však nastříleli jen 43 bodů. Nepříliš vydařené střetnutí odehrál především hvězdný LeBron James. Tomu sice s 23 body, 10 asistencemi a devíti doskoky chyběla jediná položka k triple double, trefil ovšem jen devět z 24 střel.

„Cítil jsem se dobře, někdy ve třetím útoku jsem však dostal kolenem do třísla. A jsem zase tam, kde jsem byl před pěti dny,“ mrzelo Jamese, kterého bolavé slabiny trápí už delší dobu. I tak nastoupil ke svému čtrnáctému vánočnímu duelu v kariéře. Více, šestnáct, jich kdysi stihl pouze Kobe Bryant.

Vedle Leonarda se 18 body blýskl náhradník Montrezl Harrell, 17 bodů včetně rozhodujících trestných hodů v samotném závěru nastřílel Paul George, ten nicméně trefil jen pět z 18 pokusů. Na straně poražených si 25 bodů připsal Kyle Kuzma, 24 bodů a šest doskoků přidal Anthony Davis.

Druhý nejlepší celek ligy měl v závěru za stavu 106:109 šanci vyrovnat, rozhodčí nicméně sporný míč po kontrole u videa přisoudili soupeři. Lakers tak prohráli už počtvrté za sebou, přesto s bilancí 24 výher a 7 proher stále vedou Západní konferenci. Clippers si vylepšili poměr na 23/10 a jsou na Západě třetí.

„Ve třetí čtvrtině jsem všem řekl, aby už nesledovali skóre. V tu chvíli to chtělo nepřestávat pracovat a hrát tvrdě, což se nakonec podařilo. Je to nicméně pořád pouze jedna výhra. Nepřinesla nám titul, proto ji nechci přeceňovat,“ prohlásil Leonard, s 35 body nejlepší střelec středečního večera.

Nedařilo se Janisovi

Philadelphia doma zdolala po jednoznačném průběhu Milwaukee 121:109. Hvězdou duelu se stal pivot Joel Embiid, jemuž na 31 bodů a 11 doskoků stačilo pouhých 28 minut a 26 sekund. „Mnoho lidí zapomíná, kdo jsem. Když to potřebujeme, vždy ukážu, co umím,“ prohlásil po utkání.

Sixers pomohla téměř osmačtyřicetiprocentní úspěšnost ve střelbě trojek - proměnili jich 21 ze 44 pokusů, což je vyrovnaný klubový rekord. Nejvíc se činil Tobias Harris, jenž dal pět střel zpoza perimetru ze sedmi a nastřádal 22 bodů. Po čtyřech trojkách nastříleli také Josh Richardson a Turek Furkan Korkmaz.

Za Bucks se nejvýrazněji prosadil s 31 body a osmi doskoky Khris Middleton. Vůbec se nedařilo nejužitečnějšímu hráči minulého ročníku Janisi Adetokunbovi. Připsal si sice 18 bodů, 14 doskoků a sedm přihrávek, proti těsné defenzivě Embiida či Ala Horforda však trefil jen osm z 27 střel.

„Museli jsme si tím projít,“ přiznal Adetokunbo, jenž za poslední tři zápasy nastřílel soupeřům osm trojek (a alespoň jednu trefil v každém z posledních 23 duelů), tentokrát ale z perimetru neproměnil ani jeden pokus ze sedmi. „Víme však, že zlepšit se vždy můžete jen tím, že čelíte nepřízni osudu.“

Prohra Houstonu i Denveru

Houston nestačil na Golden State a v San Franciscu podlehl 104:116. Rockets měli úspěšnost střelby jen 37 procent - Russell Westbrook nasbíral 30 bodů a 12 doskoků, trefil však jen 11 z 32 střel a ani jednu z osmi trojek. James Harden přidal 24 bodů a 11 asistencí, vítěze táhl s 21 body a 15 doskoky Damion Lee.

Boston si z Toronta odvezl výhru 118:102. Jaylen Brown nastřílel 30 bodů a dosáhl na Vánoce tohoto čísla ve 23 letech jako nejmladší hráč v klubové historii.

Denver doma podlehl New Orleans 100:112, přičemž mu nestačilo 23 bodů a 10 doskoků Nikoly Jokiče. Za oslabené Pelicans, kteří na Štědrý den uspěli vůbec poprvé, se blýskl 31 body včetně sedmi trojek Brandon Ingram.

NBA

Denver - New Orleans 100:112, Golden State - Houston 116:104, LA Lakers - LA Clippers 106:111, Philadelphia - Milwaukee 121:109, Toronto - Boston 102:118.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme