Tragickou nehodu Kobeho Bryanta mohlo způsobit počasí. V době pádu vrtulníku byla mlha

Nedělní nehodu vrtulníku, při které zahynul slavný basketbalista Kobe Bryant a dalších osm lidí, velmi pravděpodobně zapříčinilo špatné počasí. V době havárie byla totiž v okolí Los Angeles hustá mlha, kvůli které podle agentury AP nelétaly ani helikoptéry bezpečnostních složek.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K tragické nehodě, při které zahynula i Bryantova třináctiletá dcera Gianna, došlo v kopcích u Calabasas severozápadně od Los Angeles v 9:45 ráno. Vrtulník před tím odstartoval ze Santa Any a od dispečerů dostal varování o špatné viditelnosti v okolí.

Basketbalová legenda i oscarový scenárista. Kobe Bryant byl během dvacetileté kariéry věrný Lakers

Číst článek

Podle leteckých dat vrtulník Sikorsky S-76 narazil do strmého srázu v rychlosti kolem 184 kilometrů v hodině a při klesání kolem 1,2 kilometru za minutu.

Stroj se při nárazu roztříštil na kusy, které se rozletěly na plochu o velikosti fotbalového hřiště, začal hořet a havárii nikdo na palubě nepřežil.

Nehodu už začaly vyšetřovat federální úřady, které budou prověřovat majitele a provozovatele vrtulníku, pilotovu minulost nebo záznamy o údržbě.

Pilot Kurt Deetz, který v minulosti Bryanta ve stejném stroji přepravoval, ale vyloučil, že by nehodu zavinila technická závada. „Šance katastrofálního selhání obou motorů je naprosto minimální,“ prohlásil.

Vyšetřování může trvat i rok

Jeho teorii rovněž v rozhovoru pro agenturu AP podpořil i letecký právník a bývalý pilot amerického námořnictva Justin Green.

„Při nízké viditelnosti můžou být piloti snadno dezorientováni,“ uvedl a dodal, že pilot klidně mohl stroj pilotovat „na slepo“ pouze za pomocí přístrojů.

Předběžné výsledky vyšetřování by měly být známé zhruba za deset dní, konečný verdikt ale může být znám klidně až za rok. Podle policejního lékaře Jonathana Lucase se protáhne i identifikace obětí, protože náročný terén komplikuje zajištění ostatků.

Místo, kde se zřítil vrtulník s Kobe Bryantem a dalšími osmi lidmi:

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme