Bojkot ochromil zámořské sportovní soutěže. K basketbalistům Milwaukee se přidala i Ósakaová

Basketbalisté Milwaukee nenastoupili ke středečnímu utkání play-off NBA proti Orlandu na protest proti policejnímu násilí. Bojkot byl reakcí na víkendový incident, při němž policie ve městě Kenosha vážně zranila střelbou do zad devětadvacetiletého černocha Jacoba Blakea. Vedení zámořské soutěže na to zareagovalo odložením zápasu a stejně rozhodlo i v případě zbylých dvou nočních duelů Houston - Oklahoma City a Los Angeles Lakers - Portland.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalisté Orlanda vyhlíželi před pátým zápasem série play-off své soupeře z Milwaukee marně

Basketbalisté Orlanda vyhlíželi před pátým zápasem série play-off své soupeře z Milwaukee marně | Foto: AP/Kevin C. Cox | Zdroj: ČTK

„Máme dost zabíjení a nespravedlnosti,“ řekl rozehrávač Milwaukee George Hill serveru The Undefeated a potvrdil, že mužstvo k zápasu nenastoupí.

V Kenoshe ve Wisconsinu při přestřelce zemřel muž, další dva jsou zranění. Ve městě se stále protestuje

Číst článek

Středeční pátý duel série, v níž vede nejlepší tým základní části 3:1 na zápasy, měl začít ve 22.00 SELČ. Zatímco tým Magic čekal na soupeře na palubovce, Bucks s hvězdným Janisem Adetokunbem zůstali v šatně. Posléze se do kabin odebrali i hráči Orlanda.

S myšlenkou bojkotovat zápas přišli už během dne basketbalisté Toronta před čtvrtečním utkáním s Bostonem. Bucks je předešli a podle médií se chystali následovat jejich příklad i další aktéři středečního programu. NBA ve společném prohlášení s hráčskou asociací NBPA poté oznámila, že v důsledku rozhodnutí Milwaukee Bucks nenastoupit k zápasu odložila všechna tři středeční utkání. Páté zápasy jednotlivých sérií dostanou nový termín.

Ve státě Wisconsin, na jehož území leží i Milwaukee, se po incidentu opakují nepokoje. Blake utrpěl vážná zranění, podle rodiny je nyní muž od pasu dolů ochrnutý a lékaři zatím nevědí, zda to bude trvalý stav.

Policisté se Blakea snažili zadržet, když nastupoval do auta, a pak na něj začali střílet. Incident z nedělního podvečera někdo natočil na video svého mobilního telefonu. V autě, do kterého chtěl Blake nasednout, byly tři jeho děti.

Ósakaová odstoupila

K protestu se přidala i japonská tenistka Naomi Ósakaová která odstoupila z turnaje v New Yorku. Do finále místo dvojnásobné grandslamové vítězky prošla bez boje její semifinálová soupeřka Elise Mertensová z Belgie.

LeBron si na dres heslo umístit nenechá. ‚Proti rasismu bojuji jinak,‘ tvrdí hvězda NBA

Číst článek

„Jsem sice sportovec, ale především jsem černá žena,“ napsala na sociálních sítích dvaadvacetiletá Ósakaová, jejíž matka je z Japonska a otec z Haiti.

„Cítím, že jsou tady důležitější věci než tenis, které je potřeba okamžitě řešit,“ přidala Ósakaová, která se v New Yorku chystala na blížící se US Open. „Ale nečekám, že by odstoupení mojí formu nějak zásadně ovlivnilo,“ prohlásila předloňská vítězka amerického grandslamu.

„Nicméně jestli se mi díky tomu podaří zahájit debatu ve sportu převážně pro bílé, tak je to krok správným směrem,“ uvedla Ósakaová. „Z pokračující genocidy černochů z rukou policie už je mi ale na zvracení,“ prohlásila bývalá světová jednička, které v aktuálním pořadí WTA patří desátá příčka.

K protestu Ósakaové se přidali také pořadatelé turnaje v New Yorku a odložili semifinálové zápasy na pátek, který měl původně být posledním hracím dnem. Odložením utkání se rozhodly protestovat také zámořské soutěže WNBA, MLB nebo fotbalová MLS. Formu protestu zvažuje také NHL.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme