Začíná NBA i se dvěma Čechy. Satoranský je na hraně základní sestavy, Krejčí vyhlíží debut

V noci z úterý na středu startuje 75. sezona basketbalové NBA, která může poprvé v historii přinést dvojnásobnou českou účast. Tomáš Satoranský se představí v novém dresu za New Orleans Pelicans a na svou šanci v Oklahomě City Thunders čeká i nováček Vít Krejčí, který se může stát pátým Čechem v soutěži. Titul obhajují Milwaukee Bucks.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Satoranský

Tomáš Satoranský | Zdroj: Profimedia

Satoranský prožil v létě stěhování z trápícího se Chicaga do New Orleans, kde ho čeká tvrdý boj o minuty na hřišti. Situaci mu zkomplikovalo i zranění, které si přivezl z olympijských her, a nemohl proto ideálně trénovat.

Zion je hříčka přírody, říká Satoranský o největší hvězdě Pelicans před startem své šesté sezony v NBA

Číst článek

„Je to už šestý klub během mé profesionální kariéry a třetí v NBA. Jsem typ hráče, který se dokáže přizpůsobit dost rychle. V NBA už nějaké jméno mám, tak se nebojím, že zas budu muset něco dokazovat znovu a znovu. Je to podobná situace, jako když jsem přicházel do Chicaga. Je tam hodně mladých hráčů a já budu jeden z těch zkušenějších,“ řekl Satoranský před odjezdem do zámoří.

Nejlepší český basketbalista se podle svých slov těší na spolupráci s hvězdným Zionem Williamsonem, na tu si ale bude muset ještě počkat. Jednu z nejvýraznějších tváří soutěže a jedničku draftu 2019 totiž znovu trápí zranění a začátek sezony nestihne.

Hra Pelicans se bude opírat i o druhou hvězdu týmu Brandona Ingrama, ani jeden ale není pro Satoranského přímým konkurentem v boji o základní sestavu.

Předsezonní prognóza na oficiálních stránkách NBA Satoranského do zahajovací pětky nezařazuje, ačkoliv v posledním přípravném utkání nastoupil od první minuty. Přednost by na rozehrávce měla dostat další posila a rozený střelec Devonte’ Graham a talentovaný Nickeil Alexander-Walker. Na šanci čeká i obranář Josh Hart nebo třináctka loňského draftu Kira Lewis.

Server HoopsHype naopak Satoranského vidí v základní sestavě po boku Grahama. O pozici českého basketbalisty tak napoví až úvodní duel New Orleans v noci ze středy na čtvrtek na palubovce Philadelphie.

Statistiky přípravy na NBA (průměr na zápas)

  • Tomáš Satoranský: 14 min., 3,5 bodu, 1,3 asist.
  • Kira Lewis: 19 min., 7,5 bodu, 3 asist.
  • Josh Hart: 18 min., 3,8 bodu, 2,8 asist.
  • Devonte' Graham: 21 min., 7,8 bodu, 2,5 asist.
  • Nickeil Alexander-Walker: 24 min., 14,8 bodu, 2,8 asist.

Krejčí vyhlíží debut

Zatímco Satoranský se na hřišti objeví určitě, otazník visí nad Krejčím, jenž přišel o celou minulou sezonu kvůli zranění kolena a léčil se právě v Oklahomě, která mu chce nyní dát šanci. V přípravě však ani jednou nenastoupil kvůli potížím s vízem.

Administrativa už je v pořádku a jednadvacetiletý rozehrávač tak může vyhlížet své první minuty v NBA. Dá se předpokládat, že Krejčí v mladém týmu Thunder šanci dostane, byť tahouny na rozehrávce budou s největší pravděpodobností dva Kanaďané Shai Gilgeous-Alexander a Luguentz Dort.

„Tahle sezona bude hlavně o tom, abychom si stanovili startovní čáru, dali šanci mladým hráčům a viděli, kdo má potenciál stát se důležitým hráčem našeho týmu i do budoucna,“ uvedl generální ředitel Thunder Sam Presti. Oklahoma vstoupí do sezony ve středu v Salt Lake City proti Utahu.

Hon na Bucks

Nový ročník NBA se ponese také v duchu soubojů hvězdných týmů. V Los Angeles Lakers se rozhodli vytvořit All Star tým veteránů, protože k LeBronu Jamesovi, Anthonymu Davisovi, Dwightu Howardovi a Rajonu Rondovi přivedli Russella Westbrooka, DeAndreho Jordana a Carmela Anthonyho.

NBA bude bez jedné z hvězd. Irving odmítá očkování, nezahraje si ani na hřištích soupeřů

Číst článek

Celkem tak mají sedm hráčů, kteří se zúčastnili Utkání hvězd. V přípravě se ale tým zatím učil hrát pohromadě a prohrál všechny zápasy. Je tak velké očekávání, jak si povede v sezoně.

Hvězdný kádr má i Brooklyn. Ke Kevinu Durantovi, Jamesi Hardenovi, Kyriemu Irvingovi a Blaku Griffinovi přivedl ještě čtyřnásobného účastníka Utkání hvězd Paula Millsapa a jednu z hvězd nedávné olympiády, Australana Pattyho Millse.

Situaci však Nets komplikuje, že se Irving odmítá naočkovat proti covidu-19, což je v New Yorku podmínka pro vstup do haly. Momentálně tak Irving nesmí hrát domácí zápasy. Stejné pravidlo platí i v Los Angeles a San Franciscu.

Oba hvězdné celky touží sesadit z trůnu Milwaukee Bucks s Janisem Adetokunbem v čele. Řecký basketbalista by měl opět patřit k hlavním kandidátům na nejužitečnějšího hráče sezony.

Stejně jako Stephen Curry, který by měl táhnout obrozené Golden State Warriors. Šampioni z let 2015, 2017 a 2018 mají zpět uzdraveného Klaye Thompsona a společně s Andrew Wigginsem a novou posilou Otto Porterem by měli patřit k nejlépe střílejícím týmům.

K favoritům se na Západě řadí také letošní finalista Phoenix a nejlepší tým minulé základní části Utah. Oba kluby udržely všechny opory a ještě se lehce posílily.

Každý účastník opět sehraje v základní části 82 zápasů, a to do 10. dubna. Celky na sedmém až desátém místě v obou konferencích absolvují baráž o postup do play-off. To začne 16. dubna, nový šampion by měl být znám nejpozději 16. června.

mov, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme